Dvanáct mrtvých a více než dvě stovky zraněných si vyžádaly sobotní střety mezi náboženskými komunitami na předměstí egyptské metropole Káhiry. Egyptská armáda včera oznámila, že 190 osob, které byly zatčeny, bude postaveno před vojenské soudy. Vláda ujistila, že bude "železnou rukou" hájit bezpečnost země a přijme opatření na ochranu církevních míst.

Armáda řídící Egypt po nepokojích, jež v únoru vedly k pádu prezidenta Husního Mubaraka, v sobotu večer prohlásila, že viníky násilností přísně potrestá. Jeden z generálů v noci v televizi uvedl, že armáda nedovolí žádnému proudu, aby prosadil svou nadvládu v Egyptě.

Egyptský premiér Isám Šaráf kvůli sobotním násilnostem odložil cestu do zahraničí a svolal krizové zasedání vlády. Ministr spravedlnosti po jeho skončení řekl, že úřady tvrdě zasáhnou proti těm, kdo by chtěli poškodit bezpečnost země. Budou neprodleně a tvrdě uplatňovat zákony, které postihují útoky na náboženská místa a na svobodu vyznání. Zákony umožňují vyhlásit přísné sankce a mohou vést až k trestu smrti, řekl.

V sobotu se podle očitých svědků asi 500 konzervativních islamistů známých jako salafisté shromáždilo u kostela sv. Míny na káhirském předměstí Imbába s požadavkem na zvláštní ochranu místní ženy, která údajně přestoupila z křesťanství na islám.

Úřady na místo vyslaly mnoho vojáků a policistů. Ve snaze oddělit od sebe obě strany vojáci podle svědků stříleli do vzduchu a nasadili slzný plyn.

Nejmenovaný generál v noci na neděli podle AFP slíbil, že armáda nepřipustí, aby násilí ovládlo Egypt. Zdůraznil, že každému, kdo se nacházel na místě krveprolití, hrozí zatčení na základě nové a přísnější legislativy zaměřené na potírání zločinnosti.

Původně slovní spor v sobotu brzy přerostl v násilnou konfrontaci, která na obou stranách zahrnovala střelbu z pušek a házení kamenů a zápalných lahví. Srážky zuřily do pozdní noci.

Na předměstí Káhiry, kde se sobotní střety odehrávaly, zazněla podle agentury Reuters i v neděli krátce střelba. Místní obyvatelé varovali kolemjdoucí, aby se oblasti kolem kostela svatého Míny vyhnuli. Podle agentury AFP byl v této čtvrti zapálen jeden kostel.

Nepokoje představují komplikaci pro nynější vojenskou vládu, která se v Egyptě pokouší znovu nastolit vládu zákona.

V Egyptě, kde křesťané tvoří zhruba deset procent obyvatelstva, vzrostlo napětí mezi náboženskými skupinami loni. Křesťané si stěžují na nespravedlivé zacházení. Podle nich je například snadnější nechat postavit mešitu než kostel. Během nedávných protestů proti Mubarakovi však stáli muslimové a křesťané bok po boku.

Ilustrační foto: Wikipedia - koptský kostel v Káhiře