Papež Benedikt XVI. dnes na cestě do Chorvatska vyjádřil pevnou podporu chorvatské snaze o vstup do Evropské unie. Zároveň ovšem podle agentury AP poznamenal, že chápe ty, kdo se obávají přespříliš centralizované byrokracie. Benedikt XVI. dnes před polednem zahájil dvoudenní návštěvu balkánské země, kde se bezmála 90 procent obyvatel hlásí ke katolíkům.

Papežova cesta se časově shoduje s vrcholícími přístupovými rozhovory Chorvatů s Evropskou unií, které by podle některých diplomatických zdrojů mohly skončit ještě tento měsíc. Jako o termínu připojení k unii se spekuluje o polovině roku 2013. Benedikt XVI. ještě na palubě letadla mířícího z Vatikánu do Záhřebu označil připravovaný chorvatský vstup do EU za „logický, zasloužený a nevyhnutelný“. „Domnívám se, že většina Chorvatů myslí s velkou radostí na budoucí vstup do EU,“ podotkl.

Váš národ patří do Evropy

Vatikán

„Už od svého počátku váš národ patří do Evropy. Kéž by tento drahý národ přispěl k tomu, aby Evropská unie udržovala plnou hodnotu svého kulturního a duchovního bohatství,“ dodal pak papež na záhřebském letišti, kde ho přivítali chorvatský prezident Ivo Josipović, premiérka Jadranka Kosorová a vysocí církevní činitelé.

Papež vyzdvihl třináct století nadstandardních vztahů mezi Vatikánem a Chorvatskem. „Dvacet let po vyhlášení nezávislosti a v předvečer plné integrace Chorvatska do EU může minulost a současnost vaší země poskytnout reflexi všem národům kontinentu, a sice pomoci každému z nich a všem dohromady udržovat a oživovat nevyčíslitelné společné dědictví lidských a křesťanských hodnot,“ prohlásil Benedikt XVI.

Prezident Josipović vyzdvihl "morální a politickou autoritu Svatého stolce a římskokatolické církve, kterou uznává mnoho zemí a která přispěla k zastavení agrese vůči Chorvatsku". Měl tím na mysli rychlé uznání chorvatské nezávislosti v lednu 1992 Vatikánem, které pak následovaly země EU. Josipović tvrdil, že Chorvatsko je nyní moderní zemí s evropskými hodnotami, která prosazuje toleranci, odpuštění a usmíření se svými sousedy.

Proti duchu doby

Papežovu návštěvu tradičně provázejí přísná bezpečnostní opatření: po dobu přistávacího manévru papežského speciálu byl vzdušný prostor nad metropolí pro běžný provoz uzavřen a po celý víkend má bezpečnost zajistit na 1000 policistů. Benedikt XVI. měl odpoledne v záhřebském Národním divadle na programu setkání se zhruba 700 reprezentanty kulturního, hospodářského či politického života země. Večer se na jednom z náměstí v rámci oslav církevního svátku rodiny zúčastní shromáždění 50.000 především mladých lidí.

Po nedělní mši se Benedikt XVI. pomodlí u hrobu kontroverzního chorvatského kardinála Alojzije Stepinace, kterého Chorvaté uctívají jako svatého, ale jehož komunisté obvinili z válečné kolaborace s fašisty. Už dnes papež vyzdvihl jeho osobnost, která „povstala proti duchu doby". Tvrdil, že Stepinac "bránil (perzekuované) Židy, Srby a Romy“.

Při své návštěvě Chorvatska v roce 1998 Stepinace blahoslavil papež Jan Pavel II., který balkánskou zemi navštívil i v letech 1994 a 2003. Benedikt XVI. ale neřekl nic o případném dalším kroku vedoucímu k prohlášení Stepinace za svatého, jak požaduje část chorvatských katolíků. Pro Benedikta XVI. je to nyní první cesta do Chorvatska po jeho nástupu do čela katolické církve.

Třebaže církev hraje v chorvatské společnosti důležitou roli, Benediktův příjezd se neobešel bez demonstrace: několik desítek lidí v pátek v Záhřebu protestovalo proti tomu, že papežova cesta bude znamenat výdaje pro státní pokladnu, i proti mimo jiné sexuálním skandálům, jež v poslední době katolickou církev provázejí. Podle agentury APA se zhruba dvacetiminutové shromáždění obešlo bez incidentů a protestní akce po dobu Benediktova pobytu v zemi plánovány nejsou.

Foto: Papa.hr