Zní to sice spíše jako 60 let stará proticírkevní propaganda, ale ve skutečnosti jde o nejnovější zprávu ze samotného srdce katolické církve – papež Benedikt XVI. musel zavřít věhlasný římský klášter, protože tam mniši organizovali nemravná taneční vystoupení bývalé striptérky a řeholníci provozovali hotel s 24hodinovou taxislužbou. Podle italského deníku La Stampa papež v rámci kampaně proti úpadku katolické morálky vyloučil dvacet cisterciáckých mnichů z kláštera Santa Croce in Gerusalemme, kde jsou uloženy jedny z nejuctívanějších ostatků svatých (viz zprávu ChristNetu z konce května). 

„Vyšetřování odhalilo liturgické i finanční nepořádky. Životní styl mnichů měl k řeholi velmi daleko,“ řekl deníku mluvčí Vatikánu Ciro Benedettini. „Klášter jsme úplně nezavřeli, ale mnichy čeká přeložení jinam,“ dodal mluvčí. Podle listu došlo k uzavření kláštera již v březnu. Mluvčí odmítl upřesnit, jak velké dluhy mniši nadělali. Je zřejmé, že mraky se nad klášterem stahovaly již od roku 2009, kdy Vatikán odvolal kontroverzního opata Simone Fiorasa, bývalého módního návrháře, který se stal v čele kláštera hvězdou aristokratické i šoubyznysové smetánky. Například popová hvězda Madonna navštívila klášter v roce 2008, aby se tam modlila. Opat Fioraso v témže roce uspořádal týdenní čtení bible, přenášené televizí, jehož se zúčastnily celebrity, politici, ale i sám papež. 

Interiér baziliky Santa Croce in Gerusalemme - Foto: sacred-destinations.com

Interiér baziliky Santa Croce in Gerusalemme 

V roce 2009 šokovala Vatikán svým vystoupením v Santa Croce také bývalá striptérka z milánského nočního klubu Anna Nobili. Ta se stala jeptiškou, nechala si říkat „boží balerína“ a začala provozovat takzvaný svatý tanec. K jednomu představení byl přizván i arcibiskup Gianfranco Ravasi, hlava vatikánského ministerstva kultury. Nobili sice prodělala upřímnou konverzi a opustila starý způsob života, Vatikán však znervózňuje její záměr vyjadřovat tancem modlitbu. V některých fázích to totiž zahrnuje i polohu vleže s roztaženýma rukama a nohama před oltářem, s krucifixem na hrudi. „Řada tanečních figur se příliš nelišila od toho, co byla zvyklá dělat u tyče,“ napsal list La Stampa. 

Kostel Santa Croce in Gerusalemme byl postaven ve 4. století, aby pojal svaté ostatky, které ze Svaté země dopravila matka císaře Konstantina. Jsou zde například hřeby a třísky z Kristova kříže, trny z jeho koruny i prst svatého Tomáše, který měl vložit do Kristových ran. Mniši však na tomto místě otevřeli obchod s bioprodukty vlastní výroby. Ukázalo se však, že jen prodávají předražené zboží z nedaleké prodejny ekologického zemědělství. 

Deník La Stampa navíc rozkryl, že do klášterního hotelu byly zvány přední italské osobnosti, pro něž byla připravena limuzína, provozující kyvadlovou dopravu na letiště. Rozpuštění kláštera ukončilo 500letou přítomnost mnichů v bazilice. Podle znalců poměrů ve Vatikánu papež Benedikt XVI. v poslední době rozjel tažení proti neposlušným a nemravným řádům. Patří mezi ně i Legionáři Kristovi, které vede mexický kněz Marcial Maciel. Kromě toho, že je otcem mnoha dětí, čelí i obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých, a byl církevním soudem odsouzen k doživotnímu pokání v ústraní. Italský tisk spekuluje, že mezi mnichy v Santa Croce mohlo docházet i k homosexuálním výstřelkům.

Zcela jinak však vidí situaci Radio Vatikán. To informovalo, že zprávy médií o rozpustilém životě mnichů neodpovídají realitě. Skutečnost je však taková, že se toto cisterciácké opatství potýká s nízkým početním stavem svých členů, což vede k redukci jednotlivých řádových komunit, píše server Radiovaticana.cz.

Farnost při bazilice sv. Kříže byla již před dvěma roky, po odvolání tamějšího opata a převora, předána do duchovní správy vikariátu římské diecéze. Dochází k tomu v rámci interní reorganizace uvnitř cisterciáckého řádu. S podobnými problémy vyvolanými poklesem početního stavu se potýkají i mnohé jiné řeholní řády.

Není bez zajímavosti, že bazilika sv. Kříže Jeruzalémského je titulární bazilikou kardinála Miloslava Vlka.

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6)

Fotosacred-destinations.com