Ve středu 6.7.2011 zahájí biskup Vojtěch Cikrle večerní liturgií v katedrále na Petrově již 22. ročník Katolické charismatické konference. Spolu s prvním náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje a senátorem Stanislavem Juránkem nad celou touto akcí také převzal záštitu.

Samotná konference, kterou pořádá hnutí Charismatické obnovy, pak bude v následujících dnech probíhat v pavilonech F a G1 areálu BVV Brno. Očekává se účast až šesti tisíc lidí z celé republiky i ze Slovenska. Tohoto setkání se mohou zúčastnit nejen katolíci a členové jiných křesťanských církví, ale je otevřené i pro lidi duchovně hledající.

 

Program konference je již tradičně tvořen přednáškami známých osobností z náboženského prostředí - P. Vojtěcha Kodeta, Kateřiny Lachmanové a dalších. Účastníci se mohou těšit na hlavního hosta tohoto ročníku, autora mnoha knih a papežského kazatele, P. Raniera Cantalamessu z Itálie a jeho úvahy nad mottem letošní konference: "Udělejte všechno, co vám řekne." 


P. Ranier Cantalamessa

 Své místo má v programu každodenní eucharistická bohoslužba, adorace, společné modlitby.

Možnost oddychu nabídnou divadelní představení, posezení u cimbálu s přáteli, výuka biblických tanců.

Na přípravě konference se podílí týmy programový a organizační, kterým pak během konference bude pomáhat až tři sta dobrovolníků, převážně mládeže z Brna a okolí. Většina těchto pomocníků je zapojena ve velmi oblíbené "dětské" konferenci - programu připraveném speciálně pro děti. Ve skupinkách si děti hrají, sportují, mají i krátké duchovní programy přiměřené věku a také samostatnou bohoslužbu.

Hlavním hostem letošního setkání je, jak jsme se již zmínili, italský kapucín P. Raniero Cantalamessa, u nás známý především jako autor mnoha knih s duchovní tematikou. Několik z nich bylo přeloženo do češtiny - např. Život pod vládou Kristovou, Dech božského Ducha, Zpěv Ducha, Maria, zrcadlo církve.

P. Cantalamessa byl vysvěcen na kněze v r. 1958, získal doktorát z teologie a klasické literatury a byl jmenován řádným profesorem na univerzitě v Milánu. V r. 1980 pedagogické činnosti zanechal a od té doby se plně věnuje kázání evangelia po celém světě. Zároveň působí jako papežský kazatel ve Vatikánu a má také velmi sledované pravidelné sváteční slovo v italské televizi.

Je označován za jednoho z proroků naší doby, který se nebojí označovat věci jejich pravým jménem a vyslovuje se k mnoha problémům života dnešního křesťana.

Má hluboké ekumenické cítění; a tak doufáme, že ocení, že charismatické konference se účastní nejen katolíci, ale i křesťané z jiných církví a také lidé duchovně hledající.

Více informací na http://konference.cho.cz

foto: archiv KCHO