Duka o setkání: Určitý symbol kooperace

Prezident Václav Klaus se dnes na pracovním obědě setkal se členy České biskupské konference. Na setkání, které Klaus označil za "přátelské" se mimo jiné dohodli, že prezident v nejbližších dnech oficiálně pozve papeže Benedikta XVI. na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které se odehraje za dva roky na Velehradě. Klaus po setkání s biskupy také na dotaz novinářů uvedl, že nevidí žádný zádrhel ve vládou nastíněném návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Odmítl, že by jeho vstřícné projevy vůči církvi byly účelové.

„Majetkové vypořádání bereme jako něco, co v podstatě probíhá a já v něm nevidím žádný zádrhel. Nejsem informován o nějakém nebezpečí, že by to, co je už nastíněno a nastoleno, mělo být nějakým způsobem zbouráno,“ řekl Klaus po schůzce s nejvyššími představiteli české katolické církve.

Pražský arcibiskup Dominik Duka dnešní setkání označil za „určitý symbol kooperace.“ Připomněl, že prezident biskupy navštěvuje při cestách do krajů. Církev a stát podle Duky v řadě oblastí spolupracují, a potřebují proto vzájemné vstřícné kroky a kompromisy. Je prý velmi optimistický pokud jde o papežovu návštěvu na velehradských slavnostech v roce 2013. Výročí podle něj budí velký zájem i mezi ortodoxními křesťany na Balkáně.

Významné Klausovo vystoupení na svatováclavských slavnostech

Klaus dal své sbližování s církvi najevo mimo jiné při nedávném vystoupení na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Hovořil tam například o důležitosti rodiny, hájil tradiční hodnoty a kritizoval „oportunistický modernismus“. Vyzval rovněž církev, aby více a hlasitěji uplatňovala svou autoritu v celospolečenské debatě. Duka prezidentovi za projev při svatováclavské mši minulý týden poděkoval. Prezident podle Duky hájil přesně ty hodnoty, ke kterým se církev hlásí, a jeho slova měla mezi věřícími pozitivní ohlas.

Tomáš Halík kritizuje sbližování Klause a církve, tématem oběda ale nebyl

Klausovo sbližování s katolickou církví ale má i své kritiky. Katolický kněz a dlouholetý Klausův oponent Tomáš Halík míní, že Klaus náboženskou slavnost ve Staré Boleslavi zneužil. Církev by si podle něj měla dávat pozor na sbližování s prezidentem, který se jí snaží vlichotit. "Jméno Tomáše Halíka jsme při tomto obědě nikdo z nás nevyslovili," řekl dnes Klaus na dotaz novinářů.

Prezident odmítl, že se k církvi přiklání proto, aby získal na svou stranu konzervativní voliče. „Mé uvažování je daleko zásadnější a obecnější, a ne tak krátkodeché a na krátké efekty zaměřené. Jestli jsem něco řekl ve Staré Boleslavi, tak je to pro mě celoživotní téma, které jsem jen vypointoval při této návštěvě,“ řekl.

Duka: Církev má ukazovat cestu, ne moralizovat

Prezident nicméně dříve zdaleka tak vstřícné postoje k církvi nezastával. S Dukovým předchůdcem Miloslavem Vlkem léta nenašel společnou řeč v otázce církevních restitucí či sporu o katedrálu svatého Víta na Pražském hradě. Hovořil také o tom, že církev hraje neadekvátní roli ve společnosti. Podle Duky je sbližování Klause s církví dlouhodobý proces. „On si uvědomuje, že církev, nejenom katolická, je určité politikum,“ řekl. Podle arcibiskupa si také prezident rozumí s nynějším papežem Benediktem XVI. „Když letěl na jeho instalaci tak řekl: 'Papež je konzervativní, já jsem též konzervativní, splnilo se mé přání',“ řekl Duka.

Podle Duky se hlasy po větším zapojení církve do společenského dění neozývají jen od Klause. Není ale podle něj tak jednoznačné, že by se církev měla dát touto cestou. Církev tu podle něj není od toho, aby „dávala recepty na řízení společnosti„. „Základním posláním církve je ukázat cestu, ne moralizovat,“ řekl. Není podle něj také dobré, aby církev vstupovala do stranické politiky.