Rowan WilliamsDěkan londýnské katedrály svatého Pavla Graeme Knowles včera oznámil odchod z funkce po kritice vedení katedrály za její přístup k sociálním protestům. Demonstranti z hnutí Okupujte Londýn, kteří se inspirovali americkými sociálními demonstracemi, stanují před katedrálou od poloviny října. Arcibiskup z Canterbury Rowan Williams se poprvé veřejně vyjádřil k probíhajícím protestům, po Knowlesově demisi uvedl, že „naléhavé problémy“, na které poukazují demonstranti, musejí být náležitě řešeny.

Knowles v tiskovém prohlášení označil kvůli kritice svůj post za neudržitelný, a proto „s hlubokým zármutkem“ odstupuje, aby otevřel cestu pro nové vedení. V neděli demonstranti s duchovními jednali o tom, jak naložit se stanovým městečkem před katedrálou. Úřady se snaží aktivisty z tohoto místa vytlačit.

První uzavření katedrály od druhé světové války

Arcibiskup z Canterbury, který je nejvýše postaveným knězem v hierarchii anglikánské církve, se dnes poprvé veřejně vyjádřil k demonstracím. Rezignaci reverenda Knowlese označil za „velmi smutnou zprávu“. Události posledních dvou týdnů podle něj ukázaly, že „rozhodnutí učiněná v dobré vůli dobrými lidmi mohou mít zcela nepředvídatelné a nevítané důsledky„.

Duchovenstvo není jednotné v názoru na to, jakým způsobem by mělo přistoupit k desítkám stanů před katedrálou patřící k nejnavštěvovanějším památkám Londýna. Kostel byl týden uzavřen, znovu je v provozu od pátku. Šlo o jeho první uzavření od druhé světové války, kdy bylo jeho důvodem německé bombardování Londýna.

Occupy LondonVedení katedrálu tentokrát uzavřelo z bezpečnostních a hygienických důvodů, když ztrácelo na vstupném a dalších aktivitách asi 20.000 liber (přes půl milionu korun) za den. Kritici tohoto kroku ale tvrdili, že situace se před kostelem nijak nezměnila a k uzavření tak nebyl důvod. Stejně tak minulý týden ve čtvrtek odstoupil kanovník katedrály Giles Fraser. Stalo se tak nedlouho poté, co vyjádřil podporu demonstrantům a odmítl se podílet na akcích, které by mohly podle něj vést „k násilí ve jménu církve“.

Williams: Potřebujeme jako církev a jako společnost náležité řešení problémů

V pátek děkan Knowles oznámil, že katedrála bude soudní cestou usilovat o vyklizení tábora s demonstranty. Toto rozhodnutí vyvolalo rozsáhlou kritiku. „Je mi stále jasnější, že vzhledem ke kritice katedrály ze strany médií a veřejnosti, se má pozice děkana u sv. Pavla stává neudržitelnou,“ uvedl dnes Knowles, který v neděli mluvil s představiteli demonstrantů. Podle konzervativního listu The Daily Telegraph však byl zjevně nesvůj a byl vypískán, když neodpověděl na otázku, proč se katedrála obrátila na soud.

„Naléhavé širší problémy, které zdůrazňují demonstranti u svatého Pavla zůstávají stále na stole a potřebujeme jako církev a jako společnost jako celek, abychom usilovali o to, aby byly náležitě řešeny,“ uvedl dnes arcibiskup z Canterbury. Počátkem vlny protestů je hnutí Okupujte Wall Street, které vzniklo v polovině září v New Yorku a postupně se rozšířilo do dalších amerických měst i do celého světa. Aktivisté protestují proti sociální nespravedlnosti a v Británii zejména proti excesům finančního sektoru v City. Původně chtěli obsadit náměstí před londýnskou burzou, ale tam je policie nepustila a utábořili se u sousední katedrály.

Oficiální prohlášení arcibiskupa Williamse k rezignaci děkana londýnské katedrály sv. Pavla (v angličtině)
Vyjádření demonstrantů (v angličtině)

Foto: Wikipedia.org