Rodinná politika bude bezesporu ústředním tématem letošní volební kampaně. Zájem o rodinu deklarují všechny politické strany. Je však nutné dávat veliký pozor na to, jaká konkretní opatření kdo navrhuje. Zvýšení příspěvku při narození dítěte, nebo zavedení příspěvku prvňáčkům na školní potřeby je sice pro mnohé rodiny příjemné, ale z dlouhodobého hlediska se jedná pouze o nic neřešící gesto.

Otázka zní, co tedy potřebují naše rodiny s dětmi a co jim opravdu bude dlouhodobě pomáhat. Odpověď je jednoduchá. Potřebují stabilní, předvídatelné a férové prostředí. Na milodary rodiny s dětmi nečekají. Chtějí pouze to, co je dávno samozřejmostí u podnikatelů, kteří investují do rozvoje svého podniku.

Rodiny s dětmi investují do rozvoje lidského kapitálu. Zůstávají jim náklady, výnosy inkasuje stát v podobě daní a odvodů, a to je potřeba změnit. Je neoddiskutovatelným faktem, že relativní životní úroveň rodin s dětmi rapidně klesá s každým novým přírůstkem.

Při narození prvního dítěte klesne životní úroveň rodiny (vyjádřeno procentem čistého příjmu na hlavu) o 1/3. Při narození druhého dítěte klesne o polovinu a při čtvrtém dítěti o celé 2/3 oproti bezdětným rodinám.

Dítě je investicí a neodvolatelným závazkem. Rodiče investují za celou dobu výchovy a vzdělávámí dítěte do doby plnoletosti minimálně jeden a v případě, že dítě studuje vysokou školu, dva miliony korun. V porovnáním s tím je jednorázová tisícovka „na pastelky“ a nebo sedmnáct tisíc „porodného“ trapným populismem. Uvažované zvýšení rodičovského příspěvku na dvojnásobek je vykročením správným směrem. Doufám, že ne posledním.

Autor je člen expertní skupiny KDU-ČSL na rodinnou a sociální politiku.