Většina prezidentských kandidátů nepodporuje schválenou podobu majetkového vyrovnání státu s církvemi. Souhlasí s ní naopak hlavně dva kandidáti vládních stran, tedy ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), a dále Zuzana Roithová nominovaná KDU-ČSL. V zásadě pro je též někdejší premiér úřednické vlády Jan Fischer, který by však restituce odložil na "ekonomicky příznivější dobu". Vyplývá to z ankety ČTK.

Se zákonem nesouhlasí šéfka mimoparlamentní Suverenity Jana Bobošíková, umělci Vladimír Franz a Táňa Fischerová, někdejší ministerský předseda Miloš Zeman, senátor Tomio Okamura. Kandidát opoziční ČSSD Jiří Dienstbier již dříve ve svých vyjádřeních uvedl, že zákon je nespravedlivý a poškozuje občany.

Bývalý ministr Vladimír Dlouhý před časem uvedl, že majetkové vyrovnání podporuje s podmínkami. "Církve by v dnešní naší fiskální situaci měly být vstřícnější ve finanční složce vyrovnání - buď se velkoryse vzdát, nebo přistoupit na odklad plateb," uvedl Dlouhý.

Zákon uvádí, že reaguje na křivdy v období komunismu. Restituce předpokládají, že pokud církve prokážou nárok, mají od státu dostat zpět až polovinu nemovitostí za zhruba 75 miliard korun; jde hlavně o lesy a pozemky. Finanční náhrady za původní církevní majetek, který už nelze vrátit, budou vyplaceny v hodnotě 59 miliard korun, a to ve 30 ročních splátkách. K této sumě se připočte inflace. V zákoně je též postupné odstřihnutí placení církví přes státní rozpočet. Nyní stát platí za platy duchovních asi 1,4 miliardy korun ročně.

"Katolická církev měla dostat veškerý majetek, který jí prokazatelně patřil, a církve mají financovat sami věřící, nikoli stát, respektive stát z peněz, které sebral katolíkům," míní Okamura. Fischerová považuje schválený zákon za špatný. "Protože vedle jiných vážných nedostatků nastoluje i nerovnost restituentů," uvedla herečka.

Franz souhlasí s odlukou církve od státu, kterou zákon předpokládá, a obecně i s majetkovým vyrovnáním, ale má pochybnosti o rozsahu, načasování: "Když už, tak za předpokladu, že církev jako veřejná instituce bude povinna předkládat své účetnictví k pravidelnému a přísnému auditu, jehož výsledky budou veřejné."

Zeman uvedl, že doporučuje německý model církevní daně, přičemž registrovaní katolíci by platili o jedno procento vyšší daň z příjmů. Tento výnos by byl podle Zemana odevzdáván katolické církvi.

Podle Roithové je podoba restitucí výhodný kompromis pro stát. Připomněla, že odblokování pozemků pomůže v rozvoji obcí a že vrácený majetek se přestane rozpadat na "státní náklady" a jeho opravy zaměstnají tisíce lidí. Sobotka soudí, že teoreticky je možné si představit i zákon lepší, nicméně nutné parametry norma splňuje. Zákon vstoupí v platnost v novém roce.