Reuters: Egypt už není naším domovem, říkají koptové

Protestní demonstrace Koptů
Autor: koptisch.wordpress.com

Když egyptský křesťan Kerollos Mager sledoval v televizi, jak na koptskou katedrálu v Káhiře dopadají kameny a zápalné bomby, v hlavě měl jedinou myšlenku: Musím emigrovat. "Egypt už není mým domovem," uvedl 24letý stavební dělník pro agenturu Reuters. Při střetech muslimů a koptských křesťanů v egyptské metropoli o víkendu zahynuli dva lidé.

"Situace křesťanů je den ode dne horší. Už jsem se vzdal naděje, že se to zlepší," postěžoval si mladý muž. V Egyptě žije celkem 84 milionů lidí, z toho deset procent tvoří křesťané. Když se po pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 dostali k moci islamisté, mnozí se obávali, že se jim bude žít mnohem hůř. Jejich obavy se prý nyní naplnily. A mnoho koptských křesťanů si nyní klade otázku: Máme ještě v Egyptě nějakou budoucnost? 

"Útok na katedrálu byl překročením veškerých mezí," komentoval dění posledních dní 23letý Michael Sanouel, který pracuje jako technik v ocelárně. Když se tehdy dozvěděl, co se děje, okamžitě běžel ke katedrále odhodlaný ji bránit všemi možnými prostředky. Střety křesťanů s muslimy tehdy trvaly asi pět hodin. 

"Už nějakou dobu si hledám práci v cizině, hlavně v Itálii a v Německu," uvedl mladý koptský křesťan. "Mám dvě děti a nechci, aby vyrůstaly v zemi pod nadvládou Muslimského bratrstva," dodal. Když ke střetům před katedrálou došlo, stejně jako mnoho dalších mladých mužů přespal v jejím okolí, kdyby náhodou bylo potřeba svatostánek opět bránit. 

Situace se vyhrotila během nedělního pohřbu čtyř koptských křesťanů zastřelených ve městě Chusús severně od Káhiry. O život přišel i jeden muslim. Muslimové a křesťané po sobě začali střílet poté, co skupina koptských dětí lezla na zeď místní muslimské školy. 

Egyptský prezident Muhammad Mursí ihned sektářské násilí odsoudil. "Každý útok na katedrálu je jako útok proti mně osobně," řekl podle agentury MENA prezident v telefonickém rozhovoru s patriarchou koptské církve Tavadrosem II. Jak patriarcha dodal, prezident ho osobně ujistil, že udělá vše pro zajištění ochrany katedrály. "Slibů jsme ale už slyšeli velké množství. Chceme činy, ne slova," reagoval nezvykle tvrdě koptský patriarcha. 

Mnozí Koptové nyní tvrdí, že se za Mubaraka měli lépe. A to i přesto, že ani tehdy nebylo jejich postavení nijak výsadní. "Jsme ve stádiu deprese," nechal se slyšet Metuas Nasr. Ještě nedávno sloužil v jednom z kostelů nedaleko Káhiry, místo ale opustil poté, co byl několikrát napaden islamisty. "Muslimské bratrstvo obsazuje všechny státní instituce. Už neexistuje ani neutrální policie, jak jste si teď mohli všimnout," dodal. Policisté se totiž v neděli z okolí katedrály, jakmile vypuklo násilí, stáhli, namísto toho, aby pomohli. 

Žádné oficiální statistiky neexistují, podle církevních představitelů ale opustilo Egypt od pádu Mubaraka již množství koptských křesťanů. A stovky dalších to zvažují.