Když sůl ztratí svoji chuť

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Téměř rok po odvolání arcibiskupa Róberta Bezáka je situace v církvi, nejen na Slovensku, stále bolestná. Je potřeba se k věci vrátit a poctivě ji přešetřit. Pokusíme se podívat na věc očima nejen obyčejného katolíka, který se ptá proč, ale také očima kněze, řádového bratra. Přitom všichni hierarchové se tváří, že mají na starost něco jiného. Buď mlčí nebo se tváří poslušně. Žádný hmatatelný důkaz nemáme, ale když si srovnáme střípky, vychází nám z toho obrázek o stavu české a slovenské hierarchie.

Pro nás je nepřehlédnutelným symbolem odvolání Róberta Bezáka emeritní arcibiskup Ján Sokol. Jsou a byly známé jeho vazby na STB, které vydržely i po Sametové revoluci. Nyní již existuje soudní rozhodnutí o práci pro STB. Ale znám i řeholníka, který za bolševika jezdil tajně vypomáhat na Slovensko. Říká o Sokolovi, že je „všech STBáků futrál“. To je silné obvinění. Slyšel jsem o něm i z jiných míst. Takoví lidé jako Sokol jsou snadno ovladatelní. Taky už existuje pravomocné rozhodnutí soudu o financích na biskupství z dob Jána Sokola. Žaloval noviny pro pomluvu, ale noviny prokázaly, že nelžou. Ty machinace jsou velké. Docházelo k založení velkého množství účtů. Taky objem peněz nebyl malý. Jedná se o zpronevěru asi 400 mil. Sk. /Některé zdroje uvádí 80 účtů po transakci zrušených a mluví o celkem zpronevěřené částce okolo 900 mil. Sk/ Známe i kněze z trnavské diecéze, kteří k věrohodnosti biskupa taky nic nepřidali. Pokuta 20 mil Sk od finančního úřadu se zdá být už maličkost. Jsou tam i jiné divné okolnosti. Třeba vztah k Slovenskému štátu. A hned máme otázku, proč byl tak problematický člověk ponechán po listopadu biskupem a nikomu to nevadilo? Proč žádný biskup, biskupská konference na to nereagovala? Nechceme soudit, ale což dobrá pověst není podstatným předpokladem na „kvalifikaci“ biskupa?

Kam se podělo evangelijní bratrství?

Na druhé straně je arcibiskup s výbornou pověstí. Na Slovensku se zdá být modernistou, ale není. Je členem konzervativního řádu. /To není modernismus, to je návrat k evangelijním hodnotám, k prostotě a srozumitelnosti./ Pro slovenské konzervativce a hierarchii něco nepochopitelného. Kolik znáte biskupů či kněží, kteří dokáží tak přirozeně oslovit a zaujmout i nevěřící? Kdo zná Slovensko, ví, co tam znamená pán doktor, pán farár alebo pán velkomožný biskup. Asi měl podobné problémy, jako má nyní papež František. Podle Fr. Mikloška to byl hlavní důvod, proč se ho nikdo z kolegů nezastal. Mluví se jen o biskupovi Balážovi. Ale když zemřel, pak už nikdo. Kam se podělo evangelijní bratrství? Žijí svědci /z řádu/, kteří znají Bezáka od dětství. Nevěří, že by něco provedl. Sám to popírá. Proč se při takových okolnostech nikdo z hierarchie neřídí Evangeliem (Mt 18,15)? Proč pro hierarchii neplatí? Jejich paragrafy jsou lepší? Proč to nikomu z biskupů nevadí? Sice se ještě nekřižuje, ale není to podobné jako před 2000 lety?

V Epištolách se můžeme dočíst o tom, že apoštol Pavel se pustil i do "papeže" Petra, když chyboval. Proč se tak bojí biskupové vatikánských úředníků? Proč kardinál Duka vycouval, když povolil Bezákovi pracovat v Čechách a nuncius mu to zakázal? Bojí se, aby nedopadl jako on? Myslím si, že by se to dnes v Čechách už nestalo, jako za arcibiskupa Kordače. Ale není víc politik? Nebo je potřeba někoho obětovat za jiné, když jde o ty peníze?

Jsme vděčni apoštolům, že - o sobě a svých chybách - se nebáli napsat. Můžeme se z toho poučit. To nám dnes v církvi schází. Místo toho se mnozí tváří „svatě“ nebo „poslušně“.

Vypadá to na velký průšvih. Kdekdo si přihřál svoji polívčičku. Psalo se o takových věcech jako třeba o boji na místo primase, pomsta od předchůdce poté, co vyplulo tolik věcí na povrch... Ale každého, kdo o věci něco ví, napadne, že se pralo. A je celkem jedno, zda čisté nebo jiné peníze. Naši biskupové nic nevědí? Proč mlčí? Je tohle ještě poslušnost? Komu? Proč je vizitace tajná? Že je ve Vatikánu korupce? To se ví až dnes? Proč jste to neřešili? Proč není církev domem ze skla?

Další žalostnou věcí je komunikace s biskupy. Na uváděné e-mailové adresy nikdo nereaguje. Obdržel jsem pouze 1 nic neříkající mail z deseti u tak závažné věci.... Co je ale překvapivé. Že to platí i pro kněze. Ten poměr je podobný, 2:15. Čím to je? Protože samotným biskupům se vše zdá takové divné? Kdo jiný to má vysvětlit, když jde o takovou kauzu? Vždyť na Slovensko je mnohem blíž než do Říma. Kdo jiný „ručí“ za dobrou pověst Církve? Mlčením se nic nevyřeší, ani když budu opakovat, „že jsme v jednotě“.... Jste biskupy. Kdo jiný má řešit problémy?

Podle zjištěných informací se zastal Bezáka - chtěl vysvětlení v Římě - pouze kardinál z Rakouska a z Maďarska. Zdá se, že přichází čerstvý vítr. Možná najednou budou všichni něco dělat. Proč je ale hierarchie od Čech až po Slovensko v takovém stavu, že je průšvih s odvoláním arcibiskupa Bezáka nezajímal? Je to poslušnost? Komu a čemu? Nebo strach?

Během posledních let jsme často četli o problémech vatikánské banky s praním špinavých peněz. Jsou to vždy jen ti zlí novináři? Občas je slyšet od faráře, co studoval v Římě, že je tam nejtěžší nepřijít o víru. Dá se to slyšel i u nás o biskupství... Obáváme se, že ten systém je prohnilý a vy tu hnilobu pomáháte konzervovat? Nebo si myslíte, že se zase vše zamete pod koberec? Nejste jako naši politici?

„Hlavně poslušnost“

Ale ještě se bojíme jedné věci. Při výchově kněží a také v praxi se stále prosazuje „hlavně poslušnost“. Setkáváme se s tím nejen u konzervativců. Není kladen důraz na přemýšlení, svědomí, Písmo a statečnost. Většina seminaristů a část kněží pravděpodobně vůbec nepochopila, o co v kauze Bezák jde, a tento neudržitelný stav obhajuje. Někde je chyba. Začínáme si myslet, že jde o promyšlenou „církevní politiku“. Kdy je dobrý ten, kdo je tvárný a vždy poslechne, a taky ten, kdo má máslo na hlavě, protože je poddajný. Jinak si nečinnost biskupů nedokážeme vysvětlit.

Až budete zase řešit „kam s ním“, tedy, kam s arcibiskupem Bezákem, tak je to přeci jednoduché. Pan arcibiskup patří do Trnavy. Ale složitější je - co s biskupy a úředníky - kteří připravovali odvolání či se bojí promluvit?! Kauza Bezák není jen o dříve neznámém biskupovi, není jen o jeho věrnosti Církvi, není o tom, jestli něco špatného udělal, ale o tom, zda jsme ještě věrohodní! Uvidíme opravdové pokání? Opravdu bude jiné, než to po listopadu?

Mezititulky redakční. Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autorů.

Text byl odeslán jako otevřený dopis biskupům z Čech až po Slovensko.