Papež František jmenoval nového státního sekretáře, Bertoneho nahradí arcibiskup Pietro Parolin

Kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní sekretář
Autor: Wikipedia.org / Osservatore / Creative Commons

Papež František dnes provedl zatím nejzásadnější změnu ve vedení Vatikánu. Do funkce státního sekretáře, prakticky druhého muže Vatikánu, místo Tarcisia Bertoneho jmenoval italského arcibiskupa Pietra Parolina, který od roku 2009 působil jako apoštolský nuncius ve Venezuele, informaci dnes přinesly oficiální vatikánské zdroje. Kardinál Bertone zůstane v úřadě až do 15. října, oficiálního uvedení Parolina do nové funkce.

Změna na pozici předsedy vatikánského Státního sekretariátu, jehož úřad zhruba odpovídá úřadu premiéra, byla již delší dobu očekávaná, protože funkční období sektretáře zpravidla končí několik měsíců po konci předchozího pontifikátu. Za Bertoneho éry navíc církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu, známé pod názvem Vatileaks. Osmasedmdesátiletý italský kardinál, kterého do funkce státního sekretáře vybral Benedikt XVI. v roce 2006, byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat. Františkův předchůdce mu ovšem několikrát vyjádřil svoji plnou důvěru.

O dvacet let mladší arcibiskup Parolin komentoval svoje jmenování slovy: „Cítím velmi silně milost tohoto povolání, které je pro mě dalším a nejnovějším z Božích překvapení v mém životě. V prvé řadě si uvědomuji plnou tíhu na mě vložené odpovědnosti, toto povolání představuje náročné a podnětné poslání, před kterým jsou mé síly slabé a moje schopnosti chabé.“

Papež František jmenoval nového státního sekretáře, Bertoneho nahradí arcibiskup Pietro Parolin

Kardinál Tarsicio Bertone
Autor: Wikipedia.org / Vid Gajšek / Creative commons

František zároveň potvrdil v funkci další vysoké představitele vatikánské kúrie: Giovanniho Angela Becciu (substitut Státního sekretariátu), Dominiqua Mambertiho (sekretář pro vztahy se státy), Georga Gänsweina (prefekt Papežského domu), Petra Wellsa (asesor pro všeobecné záležitosti) a Antoina Camilleriho (podsekretář pro vztahy se státy).

Kdo je arcibiskup Pietro Parolin?

  • Mons. Pietro Parolin se narodil 17. ledna 1955 ve Schiavonu (Vicenza). Na kněze byl vysvěcen v roce 1980, aby potom působil v italské diecézi Vicenza. Ve stejném roce začal postgraduální studium kanonického práva a diplomacie. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. Patří mezi přední znalce v oboru kanonického práva.
  • Ve vatikánských diplomatických službách působí již od roku 1986; na nunciaturách v Nigérii či Mexiku, v Římě měl potom na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina. V letech 2002-2009 pracoval v římském Státním sekretariátu (vatikánský podsekretář pro vztahy se státy). Následně byl Benediktem XVI. jmenován apoštolským nunciem ve Venezuele (za éry prezidenta Huga Cháveze) a zároveň za titulárního arcibiskupa Aquipendium. Papež ho za arcibiskupa vysvětil osobně v září 2009 v Bazilice sv. Petra.
  • Parolin je považován za světaznalého muže s podobně skromným přístupem k životu jako současný papež František.

Kdo je kardinál Tarcisio Bertone?

  • Tarcisio Pietro Evasio Bertone se narodil 2. prosince 1934 v Romano Canavese v severoitalském kraji Piemonte, jehož hlavním městem je Turín (Bertone je fanouškem tamního fotbalového týmu Juventus).
  • Jako mladý vstoupil do řádu salesiánů a dal se na studia filozofie a teologie v Turíně a Římě. Promoval z kanonického práva prací o papežovi Benediktu XIV.
  • V roce 1960 byl vysvěcen na kněze. Poté přednášel jako profesor morální teologie a kanonického práva na salesiánské univerzitě v Římě, v letech 1989 až 1991 byl rektorem salesiánské univerzity. 
  • V roce 1991 byl Bertone jmenován arcibiskupem ve Vercelli v Piemontském kraji, kde působil až do roku 1995. V roce 1988 patřil do skupiny kněží, kteří doprovázeli tehdejšího kardinála Josepha Ratzingera (pozdějšího papeže Benedikta XVI.) při jednání o smíření s již zesnulým arcibiskupem Marcelem Lefebvrem, který byl exkomunikován. 
  • Bertone od roku 1995 pracoval v Kongregaci pro nauku víry, kterou vedl Ratzinger. V tomto vatikánském "ministerstvu", které se zabývá morálkou a doktrínou víry, zastával druhou nejvyšší pozici. 
  • Začátkem roku 2002 musel řešit problém, jak obnovit důvěryhodnost církve v USA po skandálech s případy sexuálního zneužívání dětí kněžími. Bertone byl posléze kritizován za to, že nedokázal rozhodněji zabránit problémům a aférám. 
  • V roce 2002 se Bertone stal janovským arcibiskupem, kardinálem byl jmenován v roce 2003. O dva roky později byl jedním z volitelů papeže a v červnu 2006 byl jmenován státním sekretářem. 
  • V úřadě kardinála komořího, který byl vytvořen v 15. století, byl Bertone od roku 2007. Poté, co letos v únoru Benedikt XVI. odstoupil, převzal otěže Vatikánu do doby, než byl zvolen nový pontifik.
  • V době sedisvakance, tedy prázdného papežského stolce, se statutární hlavou Vatikánu automaticky stane kardinál komoří (camerlengo). Bertoneho jméno bylo posléze jedním z těch, která média zmiňovala v širším okruhu favoritů na budoucího papeže.