Text z nadpisu, který byl k vidění na předvolebních antilidoveckých bilboardech a pak ještě další: "Bůh nás chce v každé vládě" bylo první, co mě napadlo po tiskové konferenci, na které předseda KDU-ČSL prohlašuje, že navrhne, aby lidovci vstoupili do vlády, podporované komunisty.

O den později mě ale napadla ještě jiná možnost, úplná konspirační teorie. Hned na úvod podotýkám, že skoro glorifikuje Kalouska, na druhou stranu však docela zapadá do mě známých faktů. Takže popořadě, jak to taky mohlo být:

Volby pro KDU-ČSL nedopadly moc dobře, Kalousek ve straně mírně ztrácí podporu. Zjišťuje, že ani svůj nový nápad s jakýmsi hlubším propojením s ODS ve straně neprosadí a definitivně jistý si je ve chvíli, kdy Topolánek zahajuje jednání s Paroubkem. V té chvíli se rozhoduje, že na svou funkci rezignuje.

Jednání mezi ODS a ČSSD připomínají aprílové počasí, ve středu ale podle prohlášení obou stran všecko vypadá na velice rychlou domluvu, která je otázkou pár hodin, maximálně dní. Kalousek se oprávněně bojí o osud KDU-ČSL v době nové opoziční smlouvy. Rozhodne se straně pomoci - rychle jedná ve snaze zbrzdit nebo úplně znemožnit další vyjednávání mezi ODS a ČSSD - a to i za cenu svého neslavného konce.

Protože Paroubkova touha po moci je všeobecně známá a okatá, nabídne mu Kalousek možnost spolupráce, která by ho znovuvynesla do premiérského křesla. Paroubek to - jak jinak - "sežere" i s navijákem, premiérem by byl tuze rád. Po Kalouskově nabídce se jím už vidí na další čtyři roky, takže okamžitě nečekaně ukončuje jednání s ODS a oficiálně nabídne spolupráci KDU-ČSL.

Za KDU-ČSL jedná Kalousek zřejmě bez hlubšího projednání a schválení vlastní stranou, otázkou je jenom to, zda o tom ví předsednictvo. Po krátké schůzce se objeví s Paroubkem na tiskovce a udělá ten šílený kotrmelec, ve kterém on, dosud největší antikomunista, připustí účast KDU-ČSL ve vládě, závislé na komunistech.

Kalousek není na hlavu padlý, takže dobře ví, že tohle ve straně nemůže nikdy projít, a že ho to bude stát funkci. To je ale součástí jeho plánu, na funkci se už stejně rozhodl rezignovat.

Reakce zevnitř na sebe nedají dlouho čekat, kraje mají možnost ukázat, že s komunisty teda opravdu nikdy a taky to ukazují. Kalousek je za viníka všeho, v pátek po celostátním výboru odstupuje a strana se rychle očišťuje od jednodenní nálepky zrádců a lhářů, kteří jdou opravdu s každým, předvolební sliby nesliby. Naopak má možnost ukázat, že je ve svých názorech pevná a klidně pro jejich porušení ze dne na den "odstřelí" předsedu.

Zcela v souladu s tím jsou i kroky dalších vrcholných lidoveckých představitelů. První místopředseda Kasal jako první navrhuje, aby byla jednání s ČSSD ihned ukončena (iDnes), Cyril Svoboda dokonce děkuje členům, že stranu zachránili před hanbou (Novinky.cz). Oba jsou členy předsednictva. Toho, které o den dřív Kalouska vyslalo jednat.

Kalousek odchází s ostudou, ale ve skutečnosti je hrdina - za cenu vlastního ponížení a odchodu dosáhl toho, co momentálně strana potřebovala. Totiž, že koaličně-opoziční jednání mezi ODS a ČSSD se přerušila a pokud mají být znovu navázána, bude to obtížnější. ODS by Paroubkovi musela odpustit, že se snažil vytvořit vládu, i když tím prezident podle ústavy pověřil Topolánka. A lidovci jsou zase ve hře.

Tolik konspirační teorie. Mohlo to tak být doopravdy? Nevím. Jak dopadne další jednání a jaký vliv bude mít Kalouskův čin na další vývoj vztahů mezi ODS a ČSSD se však uvidí zřejmě velmi brzy.

Původně jsem tuto myšlenku napsal do diskusí a tam si taky rád přečtu vaše názory na to, co si o mém nápadu myslíte.