Zachraňme svatého Mikuláše, zachraňme dětem Ježíška!

Sv. Mikuláš, nebo Santa Claus?
Autor: Luki.igrek.net / Łukasz Ciaciuch

I když se nacházíme na území České republiky, tak to tak v době adventu a vánočních svátků rozhodně nevypadá. Místo toho, aby na nás dýchaly české vánoční zvyky, tak na nás všude číhá komerční americký Santa Claus, vytvořený ve třicátých letech jako reklamní nástroj výrobce nápojů. Můžeme ho potkat na ulicích, ve výlohách, v nákupních centrech, ale i na domech, jak se krade do oken. 

Není nic zvláštního, že prodejci zcela běžně zaměňují Mikuláše za Santu. Ano, Santa je svatý Mikuláš a má stejné kořeny. Co však všem vadí, je ta jeho komerční podoba, která byla vytvořena pro účel reklamy a globálně se rozšířila. Santa Claus je uměle vytvořenou postavou pro marketing, zatímco český Mikuláš má historický původ v tradici biskupa z Miry rozdávající chudým dětem drobné dárky.

Ona červená a bílá barva pochází právě od Svatého Mikuláše. Červená barva značí symbol úřadu a bílá barva představuje znamení svatosti. Pro Mikuláše je typická jeho mitra, neboli čepice s křížem, červená kápě, rovněž s křížem, přehozená přes bílý spodní oblek a jeho berla. Pro Santu Clause je typický taktéž červeno-bílý oblek, avšak s opaskem, dále kulich s bambulí a sobi s červeným nosem.

Dovolím si být staromilec a zřeknout se této globální nechutnosti stavějící kouzlo Vánoc na množství dárků. Zvyky jako řezání barborky, slavení příchodu svatého Mikuláše, pečení cukroví, vůně svařáku a další věci, ty k nám prostě patří. Ale místo toho, abychom našli v obchodech čokoládovou figurku Mikuláše, tak najdeme ve většině případů čokoládové figurky Santa Clause.

Boj za záchranu českých tradic má smysl

Již od roku 2008 se nechci se svými kolegy smířit s tím, že tradiční české vánoční zvyky upadají. Proto jsme přišli s projektem Zachraňte Ježíška, který funguje dodnes. Cílem této akce je zachovat české vánoční tradice a zvyky. Nesmíme dopustit, aby Santa Claus vytlačil našeho Mikuláše a Ježíška. Santa Claus je marketingová postava. Je pro něj typická reklama na Coca-Colu a vánoční kamion, který si razí cestu Českou republiku již několikátým rokem a vytlačuje tak kouzlo českých Vánoc. A o tom přeci Vánoce nejsou.

Tradiční postavou českých Vánoc je kromě Ježíška i Svatý Mikuláš, který má na rozdíl od Santa Clause atributy biskupa. V období nesvobody byli vytlačováni Ježíšek a Mikuláš Dědou Mrázem, v dnešní době jsou vytlačováni Santou Clausem.

Komunistický prezident Antonín Zápotocký se nám snažil nakukat, že Ježíšek vyrostl a je tu Děda Mráz. A co řekneme dětem my? Že je tu Santa, protože přivezl Coca Colu? Lidi, přemýšlejte! České tradice postavené na křesťanství za záchranu rozhodně stojí.

Přeji hezký den a veselou mysl!