The Times: Papež vybere nové kardinály hlavně z neevropských zemí

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Bezprostředně po svém zvolení si papež František zažertoval, že jej kardinálové „našli až na samém konci světa“. „Nyní se argentinský pontifik vydal na konec světa sám, aby tam získal nové kardinály a prolomil evropské sevření centra katolické církve,“ napsaly minulý týden britské Timesy. V únoru papež poprvé vybere více než tucet nových kardinálů. Podle listu je už dnes jisté, že je nebude hledat v římské kurii, ochromené skandály a byrokratickou mašinerií. František totiž papežský dvůr nedávno s brutální upřímností označil za „semeniště lepry ve Vatikánu“. 

Tradici porušil již tím, že datum konání příští konzistoře, na níž zveřejní svůj výběr, oznámil s čtyřměsíčním předstihem. „Je to pro něj typické; František ví, co dělá. Vytvoří atmosféru velkého očekávání, a pak jej také naplní,“ řekl listu francouzský kardinál Paul Poupard, který se zná s Bergogliem už tři desetiletí. „I když kardinálské kolegium nejsou žádné Spojené národy, myslíme si, že František se bude snažit, aby daleko více odráželo tvářnost globální církve,“ dodal třiaosmdesátiletý prelát. 

Papež Benedikt XVI. na své konzistoři v únoru 2012 vybral 16 nových kardinálů, z toho sedm Italů. Jen jeden však pocházel z kurie. Později Ratzinger kompromisně doplnil šest Neevropanů. Přesto hrají Evropané v kolegiu prim. Ačkoli se Evropa podílí na počtu katolíků jen šestadvaceti procenty, má plných sedmapadesát procent z dvou stovek „knížat církve“, jak se kardinálům říká. Šestačtyřicet jich navíc pochází z Itálie, 19 ze Spojených států a deset ze Španělska. Z Františkovy Jižní Ameriky je zastoupeno jen deset procent kardinálů, ačkoli jde s osmadvaceti procenty o nejkatoličtější světadíl. Třetím nejpočetnějším světadílem je Severní Amerika a Karibik, kde žije 18 procent katolíků. Afrika je čtvrtá s 13 procenty. 

Pontifik má rozsáhlé plány, jak tento stav změnit. Na kardinály chce povýšit arcibiskupy z Rio de Janeira a Buenos Aires, dále z Tokia a Soulu. Tipují se také primasové z Madagaskaru a Ugandy. Z Evropanů se očekává zvolení arcibiskupa z Dublinu a z londýnského Westminsteru. V papežské exhortaci Evangelii Gaudium papež navrhl minulý týden rozsáhlou decentralizaci církve, a přimlouval se dokonce za to, aby měly národní biskupské konference plnou věroučnou zodpovědnost a pravomoc. 

„František stojí oběma nohama pevně na zemi. Nežije ve věži ze slonoviny, nýbrž ve vatikánském hotelu a ví, jak lidé myslí a cítí. A taky naslouchá těm, kdo mu mají co říci,“ prohlásil autor knižního rozhovoru s papežem Antonio Spadaro. „Papež však nepostupuje podle nějakého přesného plánu. Je spirituální pragmatik a nechá se vést tím, co považuje za správné,“ dodal jezuita. 

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (www.rozhlas.cz/plus)