Nejlépe oblékaný i nejvíce zmiňovaný, v roce 2013 papež František

Jorge Mario Bergoglio, první papež pocházející z amerického kontinentu a první z Tovaryšstva Ježíšova
Autor: Flickr.com / Jeffrey Bruno / Creative Commons

K nekonvenční volbě se koncem roku odhodlal pánský modní časopis Esquire, jako nejlépe oblékaného muže roku 2013 jmenoval papeže Františka. Ocenil, že na rozdíl od mnohých velmi kvalitně oblečených herců, zpěváků, sportovců či jiných celebrit, nezačíná a nekončí jeho styl na pomyslném červeném koberci, ale odráží i jeho charakter, chování a myšlení, které jemně signalizuje novou éru (a u mnohých obnovenou naději) pro katolickou církev.

Esquire mimo jiné nového papeže chválí za jeho vytrvalé odmítání náznaků luxusu a přepychu. "Jeho styl oblékání opravdu odráží i jeho styl myšlení a chování," okomentoval nezvyklou volbu Mark-Evan Blackman, modní designér vyučující na newyorské Fashion Institute of Technology. "Pamatuji, jak byl Jan Pavel II. pohřbíván v okázalých zářivých červených botách. Když byl zvolen současný papež, rozhodl se tyto červené boty nenosit. Podle mého názoru to dokonale odráží jeho osobní přístup ke své funkci a roli."

Časopis dále oceňuje i některé jeho činy a smysl pro symbolická gesta, například zaplacení účtu za hotel, který patří církvi, nebo umývání nohou mladým delikventům na Zelený čtvrtek, mezi nimiž byli Afričané a dvě dívky, z nichž jedna je muslimka. Jeho černé boty, nezdobné a jednoduché papežské insignie Esquire vnímá jako vnější náznak jím žité víry a přesvědčení.

“Papež František chápe, že mužská móda má vyjadřovat charakter muže nosícího oblečení,“ doplňuje Mary Lisa Gavenas, dřívější editorka modních časopisů Glamour, In Style a sloupkařka ELLE a autorka encyklopedie o mužském odívání.

Je rozhodně nejvíc přátelským a srozumitelným papežem poslední doby, ten který tweetuje evangelium, fotí "selfie", opouští svůj skromný byt v přestrojení, aby pomáhal chudým, uzavírá mezinárodní pánský časopis, který Jorge Mario Bergoglia také zařadil mezi 26 záležitostí, které mu v minulém roce přinesly radost.

Několikaměsíční působení sedmasedmdesátiletého Argentince v čele největší křesťanské církve ovšem zaujalo nejen pánský modní časopis Esquire, nebo Vanity Fair, který současného papeže považuje za hipstera, ale už dříve vedlo jeden z nejznámějších světových týdeníků Time, aby Františka označil za osobnost roku 2013.

“Během několika měsíců František povýšil zklidňující poslání církve jako služebnice a utěšitelky trpících lidí nad práci v oblasti doktrinální politiky, která byla tak důležitá pro jeho předchůdce," ocenil tehdy časopis. Na tomto papeži je důležitá rychlost, s jakou si získal miliony lidí, kteří již přestali vkládat do církve naději, napsal Time. Lidé byli podle něj unavení nekonečným rozebíráním sexuální etiky a vnitřními spory.

Možná už tak ani nepřekvapí, že na nejvyšší příčce v žebříčku nejvíce diskutovaných témat roku 2013 světa, který pravidelné vytváří sociální síť Facebook s téměř 1.2 miliardami aktivních uživatelů, se objevil právě papež František. Na druhém místě skončilo téma voleb a třetím britské královské dítě George vévody a vévodkyně z Cambridge Williama a Kate.