Stanislav Gross přijal Krista a omluvil se

Expremiér Stanislav Gross
Autor: Česká televize / repro

Expremiér Stanislav Gross devět let po svém strmém politickém pádu promluvil o své politické minulosti a osobní současnosti. Velmi otevřeně bilancoval a hodnotil své politické i osobní chyby a v závěru vyznal, že přijal Krista. „V duchovním životě jsem taky prošel nějakým vývojem, přijal jsem Krista a žiju si takovým vnitřně svobodnějším životem,“ řekl Gross.

V pořadu České televize 168 hodin byly uvedeny ukázky z dokumentu, který má být součástí série o bývalých polistopadových premiérech. Ne všichni s natáčením souhlasili, ale Stanislav Gross k němu přistoupil – řečeno jeho slovy – „pokud mám použít toho zprofanovaného výrazu – upřímně“.

S nevídanou otevřeností mluví o pokušeních politiky a o tom, „že nechtěl být za blbečka“, a tak po svém politickém pádu využil svých kontaktů k mimořádné výhodnému obchodu s akciemi.

Stejně bezprecedentní je i Grossova omluva, která do kamery zazněla vůči občanům.

„Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali, a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, tak vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo."

Stanislav Gross v dokumentu vypadá ne zcela zdravě, nicméně otázky po svém zdravotním stavu odmítá jako soukromou záležitost.

Redaktor magazínu Christnet.eu mluvil již v roce 2004 se známým českým duchovním, který hovořil o Grossově zájmu o duchovní hodnoty, který projevil v rozhovoru po jedné významné bohoslužbě za účasti politiků.

Stanislav Gross krátce po svém nuceném odchodu z politiky v médiích uvedl, že by si rád přečetl Bibli.

V křesťanských kruzích je známo, že Stanislav Gross se již několik let objevoval v jednom pražském protestantském sboru.

Není bez zajímavosti, že řada bývalých předsedů ČSSD má vazby ke křesťanství, a rovněž tak i současný stranický šéf Bohuslav Sobotka. Vladimír Špidla má za manželku dceru husitského faráře. K husitské církvi se hlásí Jiří Paroubek. Ke křesťanské víře se přiznal v rozhovoru pro Christnet.eu i současný premiér Bohuslav Sobotka, který na otázku, jak se dívá na osobnost Ježíše Krista, uvedl: „Svým životem a svou smrtí ovlivnil osudy lidstva, jeho duchovní a kulturní dějiny snad jako žádný jiný člověk. Dva tisíce let po ukřižování je jeho poselství stále přítomné a aktuální.“  (Těchto jasných slov si všiml i server Aktuálně.cz). Nyní se ke Kristu přihlásil i expremiér Gross.