Noc kostelů otevře dveře církví veřejnosti

Noc kostelů 2014
Autor: nockostelu.cz

Přes tisíc kostelů, kaplí a modliteben bude u nás otevřeno v noci z 23. na 24. května 2014. S mottem: Nechť jsou světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den a noc. Budou na znamení časů, dnů a let se bude po celé republice již poněkolikáté konat Noc kostelů.

„Dnešní doba je dobou otevřenosti pro duchovní hodnoty. Před 25 lety si lidé mysleli, že budou šťastnější, když budou mít víc peněz. Dnes hledají duchovní hodnoty. Těmto lidem je třeba ukázat vydatný pramen čisté vody, kterým je Ježíš Kristus,“ uvedl plzeňský biskup František Radkovský během setkání s novináři, které se konalo v úterý 20. května 2014 u příležitosti nadcházející Noci kostelů. Podle Radkovského je potřeba dnešním lidem přiblížit křesťanské dědictví. „Příležitostí k tomu je právě Noc kostelů, která umožňuje lidem, aby se dostali blíže k těmto hodnotám, aby se mohli přiblížit k posvátnému světu,“ vyjádřil podstatu celé akce plzeňský biskup.

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr připojil, že český člověk rád putuje a Noc kostelů je vlastně jakousi poutí po sakrálních památkách naší země. Podle něj program svou pestrostí činí Noc kostelů akcí úplně pro každého.

„My všichni jsme se narodili do rozdělené církve a někteří křesťané znají jen tu svoji. Noc kostelů nám umožnila docenit to hezké i v jiných církvích,“ zhodnotil Daniel Fajfr ekumenickou spolupráci Noci kostelů. V letošním roce jsou do akce poprvé zapojeny všechny křesťanské církve, které jsou sdruženy v Ekumenické radě církví ČR.

Hlavní koordinátor Noci kostelů v pražské arcidiecézi P. Miloš Szabo podtrhl, že již pátým rokem bývá Noc kostelů připravována dobrovolně a jen v pražské arcidiecézi zůstane jednu noc vzhůru zcela zdarma až 1.400 lidí. „Tím nejkrásnějším a nejvzácnějším je právě onen lidský faktor. Bez lidí se chrámy mohou stát pouze skanzenem,“ zdůraznil Miloš Szabo.

První Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 „překročila hranice“ a zapojily se do ní kostely v Brně a Plzni. V loňském roce se do Noci kostelů zapojilo více než 1300 kostelů. O mimořádném zájmu veřejnosti svědčí i více než 450.000 návštěvnických vstupů.

Úplný program všech kostelů je k dispozici na stránkách www.nockostelu.cz.