Z Iráku opět utíkají křesťané

Ilustrační foto - Uprchlíci v severním Iráku (19. června 2014)
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kajzer /fotoreporter TV Prima

V Iráku prchají před islamisty především křesťané. V posledních deseti letech už utíkali několikrát, ale vždycky se nakonec vrátili. Tentokrát si však návratem nejsou jistí, píše agentura AP.

Irácká křesťanská komunita je skoro stejně stará jako sama víra, ale od americké invaze v roce 2003 utrpěla těžké ztráty. Za posledních jedenáct let uprchla ze země před útoky militantních sunnitů nejméně polovina křesťanů. 

K iráckým křesťanům patří i věřící chaldejské, asyrské a arménské církve. Minulý týden uteklo asi 160 rodin z Mosulu do Alqoše, potvrdil agentuře alqošský starosta Sabrí Butání, který mluví starověkou chaldejštinou. 

Alqoš, jenž leží těsně u hranic Kurdské autonomní oblasti v severním Iráku, existuje od prvního století před naším letopočtem a dnes má asi 6000 obyvatel. Ti se zde podle AP cítí v bezpečí, protože vesnici obsadily kurdské milice Pešmarga, aby ji před islamisty chránili. 

Podle místních obyvatel si „všichni křesťané přejí žít v Kurdistánu“. Zůstat si přejí i ti, co přišli z Mosulu, přestože je město pro křesťany významné – křesťané věří, že je tam pohřben biblický Jonáš, kterého polkla velryba. 

Před americkou invazí a svržením Saddáma Husajna žilo v Iráku více než milion křesťanů a dnes jich zbývá sotva 450.000. Jsou oblíbeným terčem ozbrojenců, kteří v roce 2008 unesli a zabili i chaldejského katolického kardinála. 

Pumový útok zažil snad každý irácký kostel. V Mosulu zbylo z původních 130.000 jen asi 10.000 křesťanů, z nichž teď skoro všichni uprchli ještě před příchodem Islámského státu Irák a Levanta. Zůstaly jich sotva 2000. 

Podle starosty Alqoše se křesťané do jeho vsi uchýlili za posledních 11 let už šestkrát. I on sám je uprchlík – přišel v roce 2009 z Bagdádu. 

Někteří obyvatelé Mosulu jsou v Alqoši potřetí – poprvé sem utekli v roce 2008 po vraždě tamějšího kněze a podruhé o dva roky později, kdy se rozšířily zprávy o hrozících útocích na věřící. Vždycky se však vrátili, protože iráčtí bezpečnostní činitelé jim zaručili bezpečnost. Dnes už si návratem tak jistí nejsou. 

Gita Zbavitelová je spolupracovnicí Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)