Restart kamiliánů: po zatčení generálního představeného si zvolili nové vedení

Kamiliáni jsou řádem řeholních - kleriků, jejichž oficiální název je Služebníci chorých
Autor: camilliani.org

Tento rok se měl pro řeholi kamiliánů nést v slavnostním duchu. Před 400 lety zemřel její zakladatel, sv. Kamil z Lellis. Jubilejní rok však zastínilo vyšetřování generálního představeného Renata Salvatoreho.

V říjnu 2013 se v rukou italské policie ocitl generální představený Služebníků chorých, jak zní oficiální název řehole kamiliánů. Renato Salvatore byl obviněný ze zpronevěr. Začátkem dubna papež František přijal jeho rezignaci, čímž se otevřely dveře volbě nového představeného. Nad řeholí převzala dočasnou přímou kontrolu vatikánská Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života. Na červnové mimořádné generální kapitule si Služebníci chorých zvolili nové vedení.

„Zvu kamiliánskou rodinu při vyvrcholení tohoto Jubilejního roku, aby byla znakem Pána Ježíše, který se jako Dobrý Samaritán sklání k tělesným i duševním ranám trpícího lidstva a lije olej útěchy a víno naděje,“ řekl před nedávnou modlitbou Anděl Páně papež František. Hned na druhý den, 14. července, začala řehole proces očisty.

Restart kamiliánů: po zatčení generálního představeného si zvolili nové vedení

Nový generální představený řádu Leocir Pessini
Autor: camilliani.org

V den liturgické vzpomínky sv. Kamila a ukončení Jubilejního roku se do jejího čela postavil 59letý Brazilec Leocir Pessini, kterého zvolili delegáti generální kapituly. Její motto bylo výmluvné: Za oživení řádu v jubilejním kamiliánském roce: 1614 - 2014.

Nové vedení, které kromě Pessiniho tvoří generální vikář Laurent Zoungrana (Burkina Faso) a poradci José Ignacio Santaolallem Sáez (Španělsko), Aris Miranda (Filipíny) a Gianfranco Lunardem (Itálie), se bude muset vyrovnat s nelehkou situací.

Pessini: Musíme si vzít ponaučení, aby se chyby neopakovaly

"Nešlo o krizi řádu, ale krizi řízení," popsal uplynulé měsíce nový lídr kamiliánů, který dosud působil jako provinciál brazilské provincie. Pessin věří, že se podaří obnovit řeholi ducha jednoty a společenství. "Musíme si vzít ponaučení, aby se chyby neopakovaly," dodal Pessini.

Svatý Kamil z Lellis se narodil v roce 1550 na území dnešní Itálie. V roce 1586 papež Sixtus V. schválil působení řehole služebníků nemocných, jejichž charismatem je péče o nemocné, staré a opuštěné. Pro jejich řeholní oděv je charakteristický velký červený kříž odkazující na vykoupení Kristovou krví. Kamiliáni v současnosti působí na pěti kontinentech a mají 7 000 mužských a ženských členů. Jenom v Brazílii spravují 56 nemocnic se 6 000 lůžky.

Autor je odborným asistentem na Katedře žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Spolupracuje s portálem Postoy.sk, deníkem SME, týdeníkem Týždeň a teologickou revue Nové horizonty. Je autorem populárního slovenského blogu o dění v církvi Svetkrestanstva.sk, z kterého je převzat i tento článek.