Novým pražským pravoslavným arcibiskupem byl zvolen Michal Dandár, vědomý spolupracovník StB

Michal Dandár
Autor: rok-schweinfurt.de

Na shromáždění Pražské pravoslavné eparchie (diecéze), které zasedalo v sobotu v katedrálním chrámu svatých Cyrila a Metoděje, byl novým arcibiskupem pražským a českých zemí zvolen Michal Dandár. Informoval o tom Úřad eparchiální rady. Nové vedení doufá, že touto volbou byly ukončeny dlouhodobé vnitřní personální spory a ministerstvo kultury církvi opět umožní přístup k penězům z restitučních náhrad. Někteří pravoslavní věřící ale volbu považují za neplatnou a z jejího ovlivňování viní Moskevský patriarchát Ruské pravoslavné církve.

Dandár několik posledních let působil v německém Schweinfurtu v Berlínsko-německé eparchii, která spadá přímo pod Moskevský patriarchát. Předtím působil při chrámu Zvěstování přesvaté Bohorodice v Praze. Do funkce arcibiskupa byl navržen už v květnu minulého roku tehdejším ředitelem pražské eparchie Jaroslavem Šuvarským, ale neuspěl. Po dalších sporech uvnitř církve byl letos v lednu arcibiskupem zvolen Roman Hrdý (arcibiskup Jáchym). Moskevský patriarchát jeho volbu uznal. Jako platnou hlavu církve ho ale odmítla uznat část věřících v čele s olomouckým arcibiskupem Simeonem a Cařihradský patriarchát. Hrdý se tedy rozhodl před současnou volbou rezignovat a ucházet se o post znovu, zvolen ovšem nebyl.

Novým pražským pravoslavným arcibiskupem byl zvolen Michal Dandár, vědomý spolupracovník StB

Dandár byl podle evidenčních záznamů Archivu bezpečnostních složek vědomým spolupracovníkem StB
Autor: Abscr.cz

Spolupráce s StB

Právě Jaroslav Šuvarský, který je ředitelem Národního památníku obětí heydrichiády, a nový nejvlivnější muž Pravoslavné církve v Česku Dandár byli podle evidenčních záznamů Archivu bezpečnostních složek vědomými spolupracovníky StB. Oba byli registrováni ve stejný den 2. září 1966 pod krycími jmény Aspirant a Míša a jsou také absolventy duchovní akademie v Leningradě.

„V těch seznamech nás bylo víc. V 90. letech jsme učinili veřejné pokání,“ uvedl vysvětlení Šuvarský pro server Echo24.

Obnoví ministerstvo vyplácení finančních náhrad?

Kvůli sporům uvnitř církve se nedávno ministerstvo kultury rozhodlo pozastavit vyplácení restitučních náhrad pravoslavné církvi, v první splátce se jedná asi o 40 milionů korun, během příštích 30 let pak celkem zhruba o 1,15 miliardy korun. Zda ministerstvo po nové volbě vyplácení obnoví, zatím není jasné.

“Podle posledních veřejně dostupných informací byl po více než roce a půl údajně řádným způsobem zvolen arcibiskup pražské diecéze a tím i statutár celé církve. Pokud Ministerstvo kultury ve smyslu zákona obdrží žádost o evidenci nového statutára, a jeho zvolení bude v souladu se základními dokumenty pravoslavné církve, provede nezbytné evidenční úkony. Pozastavení restitučních náhrad tak není aktuální,” uvedla pro Christnet.eu tisková mluvčí Helena Markusová s doplněním, že ministerstvu kultury nepřísluší se k vnitřním problémům církví a náboženských společností vyjadřovat.

Vyřešení sporu s ministerstvem si jako jednu z priorit vytyčil i nový pražský arcibiskup: “Vzhledem k napjaté situaci kolem restitučních náhrad resp. jejich čerpání, vám s požehnáním nově zvoleného arcibiskupa sděluji, že součástí intronizačního projevu bude i prohlášení o využití majetkových náhrad od státu,” uvedl na webu Pražské pravoslavné eparchie Evžen Červinský, současný ředitel Úřadu eparchiální rady.

Intronizace nového arcibiskupa by se měla uskutečnit 13. prosince.