Křesťané kritizují vládu a vyzývají k přijetí syrských uprchlíků

Sýrie v globálním měřítku - ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org

Křesťané z iniciativy Za církev sociálnější vydali prohlášení, ve kterém vyzývají k přijetí syrských uprchlíků. Prohlášení je možné podepsat i jako petici a k textu se tak již připojili další křesťané různých českých církví i těch, kteří nejsou s Iniciativou za církev sociálnější nijak spojeni. Podobná prohlášení jednotlivců, iniciativ a organizací z České republiky se v poslední době množí, poté, co vláda odmítla přijmout na naše území uprchlíky ze Sýrie, nebo se zavázat k přijetí předem daného počtu lidí. Kriticky k postoji vlády se ve videorozhovoru jasně vyjádřil i ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Počty uprchlíků, které by Česká republika mohla přijmout, byly uváděny  řádově v tisících. O konkrétních lidech, nemocných dětech, vláda již začátkem prosince jednala. Rozhodnutí přijmout 15 nemocných dětí a jejich rodiny ale odložila.  Vláda na svoji obhajobu také uvádí, že se Česká republika snaží pomáhat především v sousedních zemích Sýrie, kam uprchly miliony Syřanů. Na poznámku Magazínu ChristNet, že léčení syrských dětí v Česku by bylo také jen symbolické gesto, pro přiblížení problému českým občanům, jako záchrana pár set "Wintonových dětí", odpověděl europoslanec za KDU - ČSL Tomáš Zdechovský, že Česko má možnost si vybrat, zda pomůže dvěma stům uprchlíků na místě nebo dvaceti u nás. " Uprchlíky, kterým jde o život rádi přijmeme. Někteří uprchlíci ze Sýrie již také na našem území žijí, ale nechtějí zde zůstat. Jejich cílové země jsou Německo a Švédsko, kde mají své příbuzné a dostanou vyšší sociální dávky", dodal Zdechovský. S převozem dětí a jejich rodin by souhlasil Zdechovského kolega v europarlamentu Pavel Svoboda.

Protesty se neomezují jen na slovní prohlášení, ale kvůli situaci s uprchlíky je na čtvrtek 18. prosince od 16 hodin svolána i demonstrace před úřad vlády v Praze a do Brna na Moravské náměstí o hodinu později. 18. prosince si svět připomíná Mezinárodní den syrských uprchlíků. Demonstrace je podporovaná značným počtem organizací i jednotlivců  a prezentována pod heslem: “Musí syrské děti čekat na svého Wintona?"

Prohlášení iniciativy Za církev sociálnější kritizuje postoj České republiky v situaci, kdy je přibližně 2,5 milionu Syřanů na útěku vystaveno ohrožení života a alarmujícím podmínkám uprchlických táborů. „Odmítnutí přijmout několik stovek uprchlíků na české území s poukazem na nepřipravenost České republiky je nesmyslné, alibistické a cynické. Povážlivé je také vytváření atmosféry strachu z nezvladatelného přílivu migrantů, ke kterému se uchylují někteří představitelé médií i vlády. Reálná čísla ukazují, že celkové počty migrantů, kteří v poslední letech přicházejí na naše území, jsou naprosto mizivé. Neztotožňujeme se s postojem části české veřejnosti, která vnímá uprchlíky především jako hrozbu,“ stojí v prohlášení.

Podle stanoviska autorů textu se klady i zápory globalizovaného světa týkají nás všech a nelze zavírat oči před problémy v jiných státech světa, jako by se nás netýkaly. „Takový postoj nejen odporuje křesťanským i humanitním ideálům, ale je krátkozraký i z praktického hlediska. Demokracie obehnaná zdí přestává být demokracií,“ prohlašují signatáři textu a dále dodávají, že situace syrských uprchlíků neznamená jen mnoho osobních tragédií, ale i šanci pro Evropskou unii a státy České republiky učit se vytvářet politiku globalizované solidarity.

V závěru textu je pak uvedeno několik výzev. V první řadě vůči české vládě, aby přehodnotila svůj postoj a vedle potřebné pomoci přímo na místě, kterou již poskytuje, přijala nejvyšší možný počet syrských uprchlíků na území našeho státu.

Poté se obrací na všechny církevní představitele, kteří se již dříve vyjádřili na podporu lidí trpících v Sýrii, aby byli ve svém postoji konsekventní, využili svého vlivu k tlaku na politické představitele státu i směrem k veřejnosti a důrazně vystupovali za přijetí syrských uprchlíků na naše území. Z církevní představitelů se nedávno kriticky k postoji vlády vyjádřila i Česká biskupská konference, Evangelikální aliance nebo Tomáš Halík. Na podporu křesťanů v Sýrii vydala prohlášení i Ekumenická rada církví nebo Synodní rada Českobratrské církev evangelické.

Signatáři petice dále odmítají jakékoli podmiňování pomoci uprchlíkům jejich etnickou nebo náboženskou příslušností. „Rozdělovat potřebné podle víry či etnika odporuje humanistické tradici i duchu ústavy České republiky. Stejně tak je v zásadním rozporu s biblickým svědectvím i křesťanskou tradicí omezovat pomoc bližním pouze na spoluvěrce,“ stojí v prohlášení.