Křesťanské komunity v muslimských zemích zanikají

Ilustrační foto - Hořící koptský kostel v Egyptě, srpen 2013
Autor: facebook.com

Osud křesťanů v muslimských zemích se v uplynulém roce změnil z pronásledování v existenční boj. Radikální islamisté aktivně usilují o to, aby křesťané z jejich regionu zcela zmizeli, napsal na konci ledna izraelský deník Jerusalem Post.

Děje se to v Iráku a Sýrii i v částech Nigérie, Egypta, Súdánu, Somálska a Pákistánu. 

Cílem extremistů je totální islamizace; téměř zcela jí už dosáhli v Iráku, který byl ještě před 10 lety domovem jedné z největších křesťanských komunit v arabském světě. Z tehdejšího skoro půldruhého milionu věřících zbyla jen hrstka uprchlíků a emigrantů na Západě. 

Íránský prezident Hasan Rúhání sice na Twitteru popřál křesťanům veselé Vánoce, ale pastor Faršíd Fathí prožil už čtvrté svátky v íránském vězení, americko-íránský pastor Saíd Abidiní je ve věznici třetím rokem a pronásledování íránských křesťanů stále sílí, pokračuje Jerusalem Post

Podle organizace Open Doors, která útlak křesťanů ve světě sleduje, je situace nejhorší právě v Íránu, Sýrii, Iráku, Saúdské Arábii a Jemenu. 

Každý měsíc je na světě zabito 322 křesťanů jen kvůli víře, 772 křesťanů zažije nějakou formu násilí a zničeno je 214 křesťanských objektů, zdůrazňuje Open Doors. 

Největší nebezpečí představuje pro křesťany Islámský stát. Někteří analytikové přirovnávají jeho snahu o vymýcení křesťanství k odhodlání nacistů vyhladit Židy. 

Stejně šokující je však i postoj Západu, který pronásledovaným křesťanům vůbec nepomáhá, připomíná izraelský deník. 

Americký server Breitbart připomíná nejotřesnější případy loňského roku: Unesené školačky a masakry křesťanů v Nigérii, vyhnání tisíců věřících z domovů ve Středoafrické republice, zatýkání za pouhé vlastnictví Bible ve střední Asii, odsouzení křesťanky Meriam Ibrahimové k trestu smrti v Súdánu, vraždění Islámského státu nebo únosy křesťanských holčiček.

Jen islamistická sekta Boko Haram v Nigérii dokáže pozabíjet stovky křesťanů v jediném týdnu. 

Pronásledování křesťanů zesílilo i v Číně, která vloni systematicky ničila kostely a odstraňovala kříže. Místní věřící něco podobného nepamatují od Mao Ce-tungovy kulturní revoluce. 

V některých oblastech však perzekuce vede ke zvýšenému počtu konverzí. Jestli bude tento trend pokračovat, bude mít Čína za 15 let největší křesťanskou komunitu na světě, upozorňuje server Breitbart.

Gita Zbavitelová je spolupracovnicí Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)