Papežova návštěva Kuby - mezi Che Guevarou a křížem

Papež František
Autor: facebook.com

Papež František včera odsloužil svou první mši na Kubě na havanském náměstí Revoluce, v politickém centru země, jemuž vévodí portréty Ernesta Che Guevary a dalších symbolů komunistické revoluce. Spolu s účastníky mše, kterých bylo podle odhadu Radia Vatikán až půl milionu, papeže vítal i obří plakát Ježíše Krista. Tajná policie zůstala i při papežově příjezdu na náměstí bdělá a zadržela v blízkosti tři disidentské aktivisty, kteří se pokoušeli rozdávat letáky. Už před papežovou návštěvou na Kubě policie zatkla až čtyři desítky kubánských opozičních aktivistů.

První latinskoamerický papež při svém příjezdu na rozlehlé havanské náměstí, které je obvykle místem masových režimních manifestací, zdravil shromážděné a potěšil jednu z rodin, jejíž čtyřletou dcerku zvedl a políbil. Ve svém kázáni mluvil o službě bližním, která podle něj "není nikdy ideologická, protože neslouží myšlenkám, ale lidem".

K politickému tématu se papež dostal až v závěru mše, když apeloval na vládu Kolumbie a tamní levicové povstalce, aby ukončili nejdéle trvající konflikt v Latinské Americe a uzavřeli definitivní mírovou dohodu. Mírové rozhovory mezi povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) vede vláda od roku 2012 a jednání se konají právě v Havaně. Povstání FARC začalo před 51 lety a vyžádalo si už téměř čtvrt milionu lidských životů.

"Jeho návštěva je důvodem k nadějím na zlepšení," řekl zpravodaji agentury Reuters na náměstí jednačtyřicetiletý biolog Benito Espinoza. "Jsme optimističtí lidé, mnoho let jsme ale trpěli," dodal.

Zadržení disidentů

Na okraji náměstí Revoluce byli zadrženi dva muži a jedna žena, kteří překročili ochrannou bariéru, pokoušeli se dostat k církevnímu procesí vedenému papežem, provolávali heslo "svobodu, svobodu!" a snažili se rozdávat letáky. Zastavila je papežova garda a poté se jich zmocnili kubánští tajní agenti, kteří je odvedli pryč. Šéf disidentské organizace Kubánský vlastenecký svaz (UNPACU) José Daniel Ferrer později agentuře AFP sdělil, že to byli lidé z jeho hnutí, které sdružuje disidenty východu země.

Podle Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření policie ještě před papežovým příletem do země zatkla 30 až 40 disidentů, aby jim zabránila v účasti na akcích spojených s papežovou návštěvou. Dalším vyhrožovala nebo je varovala, aby se během papežovy návštěvy zdrželi opozičních aktivit. Mezi zadrženými disidenty byly i tři členky opozičního hnutí Dámy v bílém, které se chtěly s Františkem setkat ve vatikánské rezidenci v Havaně.

Berta Solerová, která byla jednou z dočasně zadržených, nicméně od papežovy návštěvy žádné změny na Kubě nečeká. "Svatý otec na Kubě nic nezmění. Neočekáváme od Františka mnoho, protože přijíždí diskutovat o vztazích mezi Kubou a Spojenými státy, ne aby něco řešil," řekla Solerová.

Setkání s bratry Castrovými

Papež František se v neděli setkal se zakladatelem a dlouhodobým vůdcem komunistického režimu na Kubě Fidelem Castrem a poté i s jeho mladším bratrem, nynějším prezidentem Raúlem. Papež navštívil 89letého bývalého vůdce u něj doma v rámci své třídenní návštěvy ostrova, sdělil mluvčí Vatikánu.

Papež setrval s Fidelem Castrem a jeho manželkou Dalií Soto del Valle v důvěrné a velmi neformální atmosféře 30-40 minut, uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. František dal Castrovi jako dárek knihu od jezuitského autora, který dnešního papeže v dětství učil, Castro papeži na oplátku dal sbírku svých vlastních rozhovorů na téma náboženství.

Papež se v neděli setkal také s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, který převzal vedení země po bratrovi definitivně v roce 2008.

František podle agentury AP kubánskému prezidentovi poděkoval za sobotní uvítání na havanském letišti a za omilostnění 3522 vězňů odsouzených za méně závažné přečiny.

"V první řadě bych vám chtěl poděkovat za vřelost přijetí," citovala AP ze záznamu rozhovoru před soukromým setkáním papeže a kubánského vůdce. "Také vám chci poděkovat za milosti," dodal František.

Kubánský prezident rovněž papeži ukázal oficiální dary hlavě římskokatolické církve. Jde o velký krucifix, který vyrobil z vesel kubánský umělec Kcho a obraz patronky Kuby Milosrdné panny z Cobre.

Fidel Castro se dostal do čela země po převratu v roce 1959 a odešel z něj ze zdravotních důvodů.

Večerní zadržení disidentek

Na Kubě byly v neděli zadrženy dvě významné disidentky, Miriam Leivaová a Martha Beatriz Roqueová, které byly pozvané na večerní modlitby s papežem Františkem v havanské katedrále. Ženy podle agentury Reuters tvrdí, že jim bylo už druhý den po sobě zabráněno vidět Františka, který je nyní na návštěvě Kuby.

Ženy tvrdí, že každou zvlášť zadrželi příslušníci bezpečnostních složek dříve, než se stačily dostat do katedrály. Pozvali je přitom údajně diplomatičtí zástupci Vatikánu v Havaně.

"Úřady mi sdělily, že mi nebude povoleno navštívit jakoukoli akci související s papežem Františkem," řekla Leivaová.

Podle disidentské Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření byla podobně znemožněna návštěva papežských akcí odhadem padesátce disidentů. Většina z nich byla po několika hodinách opět propuštěna, ale podle disidentské organizace Kubánský vlastenecký svaz (UNPACU) čtyři byli i v neděli večer stále za mřížemi.