Na místě bývalého kostela nyní hrají fotbal

Saleziáni na Kubě si připomínají jubileum Dona Bosca

Na místě bývalého kostela nyní hrají fotbal

Zde stával kostel
Autor: Tomáš Zdechovský

Po nedávné návštěvě papeže Františka na Kubě by se mohlo zdát, že církve na tomto komunistickém ostrově již nebudou řešit otázku bytí a nebytí a čas jejich svobody se blíží. Opak je však pravdou. Přestože se hodně věcí změnilo, strach věřících z návratu restrikce je stále cítit.

Po nástupu Fidela Castra do čela Kuby musela většina zahraničních kněží a řádů ostrov opustit. Řada kostelů, klášterů a nemocnic byla zabavena, zrušena nebo dokonce zničena. Revoluční gardy se vypořádaly i s aktivními věřícími, kteří končili po stovkách v přeplněných věznicích. Mnoho z nich se již na „svobodu“ nepodívalo.

Před několika lety se do rozpadlých a opuštěných budov začali kněží vracet. Řada z nich přišla z Evropy nebo Latinské Ameriky. Jako například salesián Christian, který vystudoval teologii v Jeruzalémě a na Kubu přišel z Dominikánské republiky. V Santiago de Cuba obnovuje tamní salesiánskou oratoř, kde se schází chudé děti z širokého okolí.

 

Salesiáni působí na pěti místech

Když vstupuji do oratoře a prozrazuji Christiánovi, že jsem Čech, který studoval na Papežské salesiánské universitě, zasvítí mu oči a hned se mě ujme provázet celým areálem. S nadšením mi ukazuje, co se mu již podařilo v chudých kubánských podmínkách zbudovat. Největším pokladem je kaple, kterou pamalu vybudovali v přízemí původně rozsáhlého objektu. Na dvoře se nachází pódium, kde místní děti hrají čas od času divadlo.

Salesiáni na Kubě působí na pěti místech. Vedle dvou sídel v samotné Havaně, mají oratoře i ve třech provinčních městech. Přes původní nedůvěru místních si do oratoří a kostelů nachází cestu stále více dětí i dospělých. Do budoucna by podle Christiána chtěli svou činnost nadále rozšiřovat i do dalších míst.

Dále naše kroky vedou na dvůr, kde Christián ukazuje betonový plácek na fotbal, nejoblíbenější sport mladých kubánců. Dříve zde stál kostel, který byl zbořen. Christián však doufá, že ho jednou znovu zbudují, stejně jako školu pro děti z ulice a velkou oratoř s mnoha aktivitami pro děti. Vedle vzdělávání se snaží salesiáni zajistit také stravu pro chudé lidi.

 

Lidé mají stále strach se ke křesťanství přiznat

Většina lidí na Kubě má podle Christiana stále strach se přiznat k tomu, že jsou věřící. Především na venkově, kde je situace výrazně jiná. Chybějí zde kněží a lidé praktikují svou víru nejčastěji doma ve svých příbytcích. Do kostela tak většina Kubánců zavítá zcela vyjímečně o svátcích a významných událostech. Nicméně i on sám vidí, že věřících v kostelech v posledních měsících znatelně přibylo.

Poslední návštěva papeže Františka měla vliv na veřejné vnímání křesťanství. Řada lidí si označila své příbytky a automobily vatikánskými vlajkami nebo plakátem s papežem Františkem, za kterým se v pozadí nachází kubánská vlajka.

Na mou přímou otázku, zda se situace pro věřící nějak v posledních letech změnila, Christián dlouho mlčí. Historická zkušenost ho prý vede k opatrosti. Jak sám říká, může se situace zase obrátit a salesiáni na Kubě o všechno přijdou. S tím je však podle Christiána potřeba počítat a nedělat si zbytečně hlavu.

Na konci návštěvy se s Christiánem obejmeme a loučíme se slovy, že se za sebe navzájem budeme modlit. On i já to budeme v příštích měsích a letech rozhodně potřebovat. Oba totiž v duchu věříme, že se za pár let na Kubě sejdeme a budeme si moci připít nápojem „Cuba libre“ na skutečně svobodnou Kubu.

 

Tomáš Zdechovský je poslancem Evropského parlamentu za KDU-ČSL. Bývalý šéfredaktor Magazínu Christnet.eu.