Odebírání orgánů křesťanům v Číně je odporný zločin

Ilustrační foto. Katolický kostel v čínském městě Chengdu
Autor: Wikipedia.org / Hallelujahgod / Wikimedia Commons

Podle vyšetřování kanadských expertů Davida Matase a Davida Kilgoura bylo v této zemi kvůli odebírání orgánů zavražděno od roku 2000 minimálně 100 tisíc náboženských a politických vězňů. Většinu z nich tvoří následovníci duchovního hnutí Fa-lun Kung (Falun Gong), ale také Ujguři, Tibeťané a také křesťané, kteří všichni čelí násilným represím a pronásledování komunistického čínského režimu. Už samotná čísla jsou velmi děsivá.

Oba zmínění vyšetřovatelé vyslovili podezření, že v čínských vězeních a vojenských nemocnicích dochází k zabíjení politických vězňů pro orgány, jako první v roce 2006. Matas a Kilgour tehdy provedli analýzu údajů čínských transplantací a zatelefonovali do mnoha čínských nemocnic, aby si tak ověřili podezření aktivistů, že věznění stoupenci Falun Gongu jsou brutálně zneužíváni jako nedobrovolní dárci orgánů.

Několik doktorů, kterým se do nemocnic dovolali, potvrdilo, že se skutečně k transplantacím používají orgány získávané od následovníků Falun gongu. Čínský režim to tehdy popíral a bránil se tím, že orgány pocházejí od popravených vězňů odsouzených k trestu smrti za vraždy a další vážné kriminální zločiny. Jenomže proti této variantě stojí fakta. Čekací lhůty na orgány byly neobvyklé krátké a mezi počty popravených kriminálníků a prováděných transplantací byl jasný nesoulad - vězňů odsouzených k smrti bylo výrazně méně.

Čína musí vyvrátit získané důkazy

Z toho důvodu se můžeme právem domnívat, že vysvětlení představitelů čínského režimu nejsou pravdivá a podezření se tak potvrzují. Je na Číně, aby umožnila nezávislé vyšetřování a vyvrátila tvrzení, že jsou lidé z Falun Gongu popravováni na zakázku, za účelem vyjmutí jejich orgánů v době, kdy je pacient (nebo pacienti) připraven v nemocnici. Tyto transplantace nepadají pod zdravotní pojištění, příjemci orgánů si je platí sami a jsou tedy pro zdravotnická zařízení i cenným zdrojem příjmů.  

Chápu, že Čína má do budoucna velký ekonomický potenciál být pro nás důležitým obchodním partnerem. Já také nemám nic proti obchodování s touto zemí, ale jsou hranice, za které jít nelze. A zabíjení lidí kvůli orgánům k nim patří. To prostě nemůžeme jen tak nechat být a dělat, že se nic neděje. V případě, že se tato vážná obvinění potvrdí, musíme dát Číně najevo, že takové jednání je pro nás nepřijatelné. Nečinnost s vymlouváním se na důležitost obchodních vztahů by v takovém případě byly neomluvitelnou zbabělostí.

Autor je europoslanec, člen delegace pro vztahy s Čínskou lidovou republikou