Medjugorje hájí svou Pannu Marii navzdory papeži

Kostel sv. Jakuba v Medjugorje
Autor: Wikipedia.org / Mariusz Musial / Wikimedia Commons

Papež nevěří, že se Panna Marie v Medjugorje zjevila, ale Danielle Pittauovou to nezajímá. Je přesvědčena o tom, že jí návštěva v tomto malém bosenském městečku zachránila život, píše agentura AFP.

"Neustále ve mně stoupalo jakési teplo, až se zastavilo tady," říká a ukazuje si na břicho. "Když mi někdo říká, že se v Medjugorje nic nestalo, odpovím mu, aby sem přišel a vyzkoušel si to. Vím ve svém srdci, že je tomu tak," říká dvaasedmdesátiletá Belgičanka, která trpěla rakovinou. Poprvé sem přijela před 11 lety po operaci nádoru močového měchýře. Lékaři jí nedávali mnoho naděje.

V tomto městečku na hranicích Bosny a Chorvatska čtyři dívky a dva chlapci údajně v červnu 1981 viděli Pannu Marii. Nyní se denně zjevuje třem z nich a dalším třem jednou za rok. Označují se za vizionáře a poselství od Panny Marie jsou rozšiřována na internetových stránkách medjugorje.hr.

V rozhovoru pro místní tisk jedna z nich, dvaapadesátiletá Vicka Ivankovičová zjevení, k nimž dochází denně v 18:40, popsala: "Před jejím příchodem se třikrát zjeví světlo. Je to znamení, že přichází. Je oděna do šedých šatů, má bílý závoj, hvězdnou korunu, modré oči, černé vlasy a růžové líce. Zjevuje se na šedém obláčku, nedotýká se země," uvedla. Dvaapadesátiletá Mirjana Dragičevičová vypověděla 2. března o posledním poselství: "Panna Marie v něm doporučuje lidem, aby žili v lásce podle slov Syna, aby svět byl jiný."

Medjugorje - nábožensky nebo obchodně úrodná půda?

Podle polského arcibiskupa Henryka Hosera, kterého do Medjugorje v únoru Vatikán vyslal, toto místo ročně navštíví 2,5 milionu poutníků. Městečko s 2300 obyvateli, především katolickými Chorvaty, buduje svou prosperitu právě na těchto zázracích.

Medjugorje, ukryté mezi pahorky, je plné poutníků zastavujících se na prostranství před kostelem svatého apoštola Jakuba se dvěma zvonicemi nebo nakupujících v obchodech se suvenýry, které sousedí s penziony, hotely a restauracemi.

Bohatství, které městečku takto plyne, je těžké odhadnout. Majitelé ubytovacích zařízení jsou podezíráni, že nehlásí plný počet hostů, aby se tak vyhnuli placení daní. Podle místního tisku turisté zvláště vyhledávají penzion patřící jedné z vizionářek.

"Z náboženského hlediska je Medjugorje velmi úrodnou půdou," prohlásil arcibiskup Hoser a dodal, že lokalita, kterou spravují františkáni, je v souladu s "novou evangelizací". Ratko Perić, biskup z Mostaru, si ale nebere servítky. "Nejde o autentická zjevení Panny Marie," říká a ironicky dodává, že by tak od června 1981 došlo k celkem 47.000 zjevením.

Vatikán, který nemá nic proti poutím na svatá místa, nezveřejnil závěry svého šetření z let 2010 až 2014. Papež František, podle něhož tato "návštěvnice" není Ježíšova matka, však prohlásil: "Kdo by si mohl myslet, že by Panna Marie řekla: přijďte zítra v tolik a tolik hodin a já sdělím své poselství tomu a tomu vizionáři?"

"Mnozí považují toto místo za výjimečné a budou tam dál přicházet. Papež to nakonec bude muset akceptovat," říká šestačtyřicetiletá Polka Julita Buzeková, která míří k místu zjevení. "Je to místo milosti. Panna Maria zde bude spojovat katolíky, pravoslavné i muslimy," říká třiapadesátiletý kněz Francesco z Paříže, který sem každoročně vodí skupinu poutníků.