Kousek nebe na českých školách

Ilustrační foto
Autor: Nadace Mezinárodní potřeby

Zvonění na přestávku nemělo na děti sebemenší vliv, byly zcela ponořené do své aktivity. Oč tak zajímavého tu šlo?

Martin Stavjaník, zkušený lektor programu Zdravá mládež, se ocitl na vesnické škole ve třídě prvního stupně. Program zaměřený na vztahy mezi žáky byl plný zážitkových aktivit a nyní přišel závěr: děti seděly v kruhu a u jednoho z nich bylo po pravé straně volné místo. Dotyčný měl za úkol pozvat na „čestné místo“ vždy někoho ze spolužáků a přitom říci, co na něm oceňuje. Myslíte, že si s tím děti nevěděly rady? Pustily se do toho s nadšením a za chvíli se předháněly, kdo z nich bude moci druhého pochválit! Lektor nakonec vyvolával jednoho žáka za druhým až do poloviny přestávky, dokud se všichni navzájem nevynachválili.

Jak přitažlivé jsou zdravé a pozitivní hodnoty! Jak hladoví jsou mladí lidé po tom, když jim ukážete život z té lepší, z té nebeské strany! Jak jsou vděčné, když jim někdo naslouchá a věnuje jim opravdovou pozornost!

V jiné třídě na konci programu jedna žákyně spontánně vykřikla: „To bylo super, já ani nevím, co z toho nejvíc, bylo to prostě celý jako… do života!“

Jiný lektor vypráví o programu na téma kouření:

„Nebylo snad volné chvíle o přestávkách, kdy by mi děti nepovídaly o tom, jak jejich rodiče kouří a co se stalo dědovi a babičce, když kouřili. Jsem neustále obklopen dětmi a jejich příběhy. Jsou tak šťastni, že je někdo poslouchá a zajímá se o ně.“

Tyto malé příběhy vykreslují kouzlo práce křesťanských lektorů v primárně-preventivních programech na školách. Nadace Mezinárodní potřeby podporuje v programu Zdravá mládež osmnáct lektorů, kteří během roku hovoří k 60 000 mladých lidí na školách. Přinášejí mladým lidem nejen praktické rady, ale i kousek nebe.
 
Také Vy můžete podpořit práci lektorů programu Zdravá mládež. Darovaných 500 Kč stačí na jednu besedu pro třídu plnou dětí.

Podrobnosti o tomto programu, reportáže z přednášek a informace k podpoře najdete na www.zdrava-mladez.cz.

 

Mgr. Petr Horáček, výkonný ředitel nadace