Život dvanácti vystaven smrti

Maronitský arcibiskup z Damašku Samir Nassar
Autor: http://www.ucipliban.org

Již loni jsme v postní době přinesli poselství maronitského arcibiskupa v Damašku. Obsáhlé popsal situaci vypálené země, ve které lidé dnes často již ani nedychtí po tom, co odkrývá Svoboda…Vedou každodenní boj o chléb, vodu, plyn, topivo, které jsou víc a víc vzácnější. V lednu, v den svátku Obrácení sv. Pavla, se pak Nassar obrátil na celou církev a požádal o modlitby za ukončení bojů v Sýrii. Organizace Pomoc církvi v nouzi (ACN, Aid to the Church in Need) uvedla, že církevní představitelé napříč celou Sýrií hovoří o pokračujícím utrpení, které bylo vyvoláno dalším bombardováním v různých částech země. Podle zpráv agentur byla dokonce zasažena arcibiskupova rezidence v křesťanské čtvrti Damašku a Samir Nassar unikl jen zázrakem.

Situace v Sýrii po otevření nové fronty mezi Kurdy a Turky v oblasti severosyrského Afrinu, který byl minulý týden dobyt, je stále nepřehlednější. Stejně tak zatím nebyly potrestány chemické útoky z r. 2013 se stovkami mrtvých. K použití chemických zbraní došlo v pět let obklíčené oblasti východní Ghúty v blízkosti Damašku, kterou vládní vojska ve spolupráci s Íránem a libanonským Hizballáhem za poslední dva měsíce již téměř celou obsadila. Operaci vláda obhajuje bojem proti teroristům, kteří ostřelují Damašek. Při leteckém bombardování ruskými i vládními letadly při tom od ledna zahynuly dva tisíce civilistů a podle satelitních snímků zůstalo na řadě míst východní Ghúty na 90% zničených budov. Prezident Asad označuje všechny své odpůrce za teroristy a islamisty, ale právě Hizballáh, česky Strana Alláhova je libanonská šiítská politická a militantní organizace existující od roku 1982, a je také považován za teroristické hnutí. Svůj věhlas si získal skrze vojenský odpor vůči Izraeli.

Jsou tedy odpůrci prezidenta Asada již jen teroristé a džihádisté? Většina skupin bojujících proti vládnímu režimu se hlásí k sunitské větvi islámu a sunnité tvořili před válkou přes 70% obyvatel země. Řada sympatizantů prezidenta Asada argumentuje relativní náboženskou svobodou v předválečné Sýrii. Jeho odpůrci naopak tvrdí, že režim ve snaze o vlastní záchranu výrazně přispěl k rozdmýchání sektářského násilí. Také Turci svoji operaci proti Kurdům označují za boj proti teroristům a ukazují, podobně jako prezident Asad, jak je lehké propagandisticky obhájit válečné operace.

Arcibiskup Nassar tak volá ze zničené a rozvrácené země. Před Velikonocemi jeho slova rezonují Svatým týdnem:

 Postní slovo arcibiskupa Samira Nassara ze Sýrie

Pouze dvanáct osob se na místo obvyklých 600 v pátek večer vydalo na křížovou cestu… Tito odvážní věřící se vystavili střelám a nebezpečí smrti, aby mohli meditovat čtrnáct slavných zastavení. Zvlášť se zastavili u pátého a osmého…

1.     Před 5. zastavením skupinka přemítala nad nepřítomností Šimona z Kyrény, který by podal ruku, aby je utěšil, pomohl, odlehčil jejich trápení a vyléčil rány… Místo něj vidí jen vojenské síly a ozbrojené kontingenty, které se pod záminkou záchrany země předhánějí v přiživování války a v podpoře násilí, destrukce a smrti.

2.     V 8. zastavení Ježíš těší jeruzalémské ženy… a smutné, nešťastné, zraněné, vyhnané syrské rodiny a mnoho jejich opuštěných a zapomenutých sirotků.

 

Pánova útěcha setře slzy a posílí víru tohoto nepatrného lidu mučedníků a tápajících. Vždyť oni ze dna své propasti vidí v krvavé Kristově tváři světlo Vzkříšení.

 

Děkuji těmto dvanácti odvážným, že ukázali i uprostřed temnot na cestu Naděje.

 

Půst 2018

+ Samir Nassar

 

Slova arcibiskupa Nassara z  francouzského originálu přeložila Kristýna Boháčová

Související zpráva o postní sbírce na syrské uprchlíky