Tak zlé jako nikdy předtím

Ilustrační foto
Autor: Charita.cz

Válka na Ukrajině dramaticky zhoršila humanitární situaci v Sýrii.  "Po jedenácti letech války v Sýrii nesmí vést situace na Ukrajině k tomu, že zapomeneme na lidi v dalších zemích, postižených válkou," říká v rozhovoru pro stanici Domradio.de referentka Caritas international Angela Gärtner, která má v organizaci na starosti pomoc právě Sýrii.

Zhoršila se situace v Sýrii se začátkem války na Ukrajině?

Ano, zhoršila. Situace tam je ve dvanáctém roce války tak hrozivá jako nikdy předtím. Velmi špatná byla už před vypuknutím války na Ukrajině, nyní se přidala ještě větší rizika. Sýrie dováží obilí z Ruska a Ukrajiny, to nyní není možné. Navíc na světovém trhu stoupá cena pšenice. Sýrie si nebude moct dovolit tyto sumy zaplatit a obilí získat. 

Současně země zažívá období velkého sucha. Plochy pro pěstování obilovin, které nezničila válka, se kvůli chybějícím srážkám dále zmenšily. Naše prognózy ukazují, že v Sýrii letos pravděpodobně vypukne hladomor. Stávající negativní vlivy válka na Ukrajině zesiluje.

Povede tato situace k nové vlně uprchlíků? Jak můžeme těmto lidem pomoci? 

Je těžké odhadnout, zda budou Syřané svou zemi opouštět ve větším množství. Nyní žije přes 90 procent syrské populace pod hranicí chudoby. Odchod ze země je velmi nákladný. Upřímně řečeno si ho lidé, kteří nyní v Sýrii žijí, nebudou moct dovolit. Ukrajinská krize je ohromná tragédie obrovských rozměrů. Bohužel jsou na světě i jiné katastrofy. K nim patří právě situace v Sýrii, nesmí se na ni zapomenout. Ti, kdo v zemi pomáhají, upozorňují na katastrofální podmínky, ve kterých děti v Sýrii jedenáct let od začátku konfliktu nadále žijí. Stále jich mnoho přežívá v nejistých, nehygienických táborech, jsou vystaveny ostřelování, trpí hladem, nemocemi, podvýživou. Děti v Sýrii potřebují žít bez stálého ohrožení násilím a hladem. Nyní se oči všech upírají na Ukrajinu. Potřeba humanitární pomoci je ale velká celosvětově. Přežití více než 13 milionů lidí je na ni odkázáno a toto číslo v následujících měsících kontinuálně poroste. Proto je třeba poskytnout odpovídající prostředky pro humanitární pomoc. 

Dostáváte jako Caritas International dostatek darů na pomoc Sýrii i navzdory válce na Ukrajině?

V tuto chvíli se soukromí dárci přirozeně soustředí na Ukrajinu. To je normální, protože situaci v této zemi se věnuje i značná mediální pozornost a potřeba pomoci je velká. Doufáme, že se v následujících týdnech situace uklidní natolik, že se také ostatní katastrofy a utrpení mnoha lidí neztratí ze zorného úhlu společnosti. Vlády a Evropská unie by si měly být vědomy, že i jiné krize potřebují naši podporu. 

Jak podporujete své partnerské organizace v Sýrii?

Právě dnes jsem dostala fotografie z jednoho místa, kde se rozdělují potraviny. Lidé jsou zde zcela odkázaní na tuto pomoc, například v Aleppu. V Sýrii letos stále ještě trvá studená zima se silnými sněhovými srážkami. Proto jsme lidem dávali teplé oblečení, deky a všechno, co je nutné ke každodennímu přežití. Od začátku války stále nabízíme podporu v psychosociální oblasti a vzdělávání. Jedenáct let trvající konflikt zanechá hluboké stopy. 

Z německého originálu přeložila Petra Švecová