Přežili jsme dědu Mráze, přežijeme Santu Clause…Pryč se Santou Clausem… Dárky nosí Ježíšek… Zachraňte Ježíška…to jsou jen některá hesla, kterými tento pátek v Hradci Králové zahájilo několik mladých lidí v oblecích sněhuláků svůj boj za záchranu tradičního českého dárkonoše Ježíška. Ten je totiž vytlačován americkým komerčním vánočním symbolem Santy Clause.

Přijde mi úsměvné, že americkou "legendu" Vánoc Santu Clause rozšířenou po celém světě (ve volném překladu Svatého Mikuláše) pomohli rozšířit ve třicátých letech minulého století kreativci pracující pro jednoho z největších světových výrobců nápojů, který se v zimě potýkal s malým prodejem svých výrobků. O úspěšnosti tohoto reklamního triku však svědčí fakt, že je v několika desítkách zemí „oficiálním“ symbolem vánočních svátků. A teď pomalu vytláčí našeho malého Ježíška, který se sotva vzpamatoval s útokem ruského Dědy Mráze.

Celá akce na záchranu Ježíška má tak jedno slabé místo. A tím je podoba Ježíška. Pokud by měl Ježíšek v Česku, Rakousku, Německu či Slovensku přežít masivní nástup Santy Clause spojený s byznysem v řádech desítek miliard eur, musí mu někdo navrhnout podobu a vytvořit stejně dobrou legendu, jako tomu je u Santy. Jenže českým patriotům a milovníkům tradic ihned naskočí otázka: Není právě ten náš Ježíšek výjimečný tím, že ho nikdo nikdy neviděl a že si ho představuje každý jinak?

Odpověď zní: Rozhodně ANO! Tedy pokud nám s tím otravným kýčovitým strejcem připomínajícího sádrové trpaslíky, který na nás zírá z každé výlohy s vykulenými soby, nedojde brzo trpělivost…

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor pracuje jako krizový manažer.