Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež přijal rezignaci kardinála Saraha na úřad prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti

Ze světa

Papež přijal rezignaci kardinála Saraha na úřad prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti

Vlastní zpráva / 20. 2. 2021 17:25

Papež František přijal rezignaci kardinála Roberta Saraha na úřad prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Sarah pochází ze západoafrického státu Guinea. Kardinál dovršil věk 75 let v červnu minulého roku a byl nejstarším africkým prelátem ve Vatikánu.

Ze světa

Srbsko má nového patriarchu, podle médií je blízký prezidentovi

ČTK / 19. 2. 2021 15:43

Srbsko má nového patriarchu, podle médií je blízký prezidentovi Srbská pravoslavná církev (SPC) si ve čtvrtek zvolila nového patriarchu, kterým se stal 59letý metropolita Porfirije. V pozici nejvyššího představitele tradičně vlivné církve nahradí Irineje, který zemřel v listopadu po nákaze koronavirem.

Domácí zpravodajství

Biskupové Holub a Radkovský vyjádřili podporu pro výzvu k otevření německých hranic českým pacientům

ČTK, bip.cz, red. / 19. 2. 2021 1:04

Biskupové Holub a Radkovský vyjádřili podporu pro výzvu k otevření německých hranic českým pacientům Současný a emeritní plzeňský biskup Tomáš Holub a František Radkovský vyjádřili svoji podporu signatářům z řad volených zástupců Karlovarského kraje ministru zdravotnictví. V dopise, zveřejněném na stránkách biskupství, je obsažena například výzva k přeshraniční spolupráci mezi českými a německými nemocnicemi.

Domácí zpravodajství

Arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu

ČTK / 18. 2. 2021 12:18

Arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu Olomoucké arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži, památku na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle pravomocného verdiktu má zahrada zůstat ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v rámci církevních restitucí.

Domácí zpravodajství

Je Popeleční středa, věřícím začíná půst. Biskup Holub bude udílet popelec u dveří kostela

ČTK / 17. 2. 2021 17:16

Je Popeleční středa, věřícím začíná půst. Biskup Holub bude udílet popelec u dveří kostela Dnes je Popeleční středa. Věřícím začíná čtyřicetidenní půst, jehož smyslem je duchovní očista. Končí tak čas masopustu, který začal v lednu na Tři krále. Kněží na Popeleční středu udělují lidem takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. V Plzeňské diecézi budou kněží udělovat popelce u dveří téměř 30 kostelů. Biskup Tomáš Holub vyzval všechny lidi, aby si pro starý symbol přišli.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)