Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež vyzval k uzavření nelidských táborů pro migranty v Libyi

Ze světa

Papež vyzval k uzavření nelidských táborů pro migranty v Libyi

ČTK / 20. 12. 2019 9:14

Papež František vyzval k uzavření detenčních center pro migranty v Libyi, kde jsou podle něj lidé opakovaně mučeni a zotročováni. Kritizoval také blokády lodí s migranty mířících do Evropy, podle něj státy nesmějí nikdy ignorovat žádost o pomoc, pokud jde o záchranu lidských životů. František to řekl při setkání s migranty, které Vatikán převzal začátkem prosince z řeckého ostrova Lesbos.

Domácí zpravodajství

Křesťané, židé a muslimové v ČR jsou proti eutanazii

ČTK, red. / 20. 12. 2019 9:09

Křesťané, židé a muslimové v ČR jsou proti eutanazii Proti uzákonění asistované sebevraždy a eutanazie vystoupili v těchto dnech další zástupci věřících. V prohlášení se tak vyslovili kněz a teolog Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon či představitel muslimů v ČR Vladimír Sáňka. K textu se připojil i předseda Ekumenické rady církví Daniel Ženatý, katolický kněz Marek Orko Vácha, či patriarcha Tomáš Butta.

Ze světa

Nová Františkova instrukce ruší tzv. papežské tajemství pro případy sexuálního zneužívání

ČTK / 18. 12. 2019 20:37

Nová Františkova instrukce ruší tzv. papežské tajemství pro případy sexuálního zneužívání Papež František svým nařízením zrušil takzvané papežské tajemství, které se dosud využívalo při vyšetřování případů sexuálního zneužívání kněžími.  Papežské tajemství, které zavazovalo k vysokému stupni důvěrnosti při vyšetřování mravnostních deliktů, bylo často kritizováno jako způsob, jímž církev pomáhá chránit pachatele sexuálního násilí, umlčovat jeho oběti a zadržovat informace před policejními orgány.

Domácí zpravodajství

Podle průzkumu vzrostl v Česku počet lidí věřících v Boha

ČTK / 18. 12. 2019 15:23

Podle průzkumu vzrostl v Česku počet lidí věřících v Boha Čechů věřících v Boha v uplynulých dvou letech přibylo. Za věřící se považuje 35 procent lidí, což je o dva procentní body více než v roce 2017. Ne všichni však chodí pravidelně do kostela, aspoň jednou měsíčně na bohoslužbu zamíří zhruba desetina věřících a desetina několikrát do roka. 

Ze světa

Francie řeší duchovní zneužívání

La Croix / 17. 12. 2019 12:51

Francie řeší duchovní zneužívání V pondělí 9. prosince se v Paříži sešla více než stovka francouzských představených řeholních společenství spolu s oběťmi duchovního zneužití a s psychoterapeuty a právníky. Rozhodli se tak společně reagovat na krizi, kterou církev prochází, a pojmenovat důvody, jež k manipulaci ze strany církevních autorit vedou, přemýšlet nad prostředky, jakými jí předcházet, a pomoci obětem.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)