Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež umyl nohy vězňům při rituálu spojeném se Zeleným čtvrtkem

Ze světa

Papež umyl nohy vězňům při rituálu spojeném se Zeleným čtvrtkem

ČTK, red. / 15. 4. 2022 0:54

Papež František dnes při návštěvě věznice nedaleko Říma umyl nohy 12 vězňům. Tímto rituálem si katolíci připomínají na Zelený čtvrtek poslední večeři Ježíše s apoštoly. V krátkém vystoupení papež vyzdvihl význam odpouštění a vzájemné pomoci bez postranních úmyslů. Po dvou letech poznamenaných pandemií covidu-19 se oslavy Velikonoc ve Vatikánu vrací k běžné podobě.

Ze světa

Kyperský arcibiskup odsoudil invazi na Ukrajinu, Putin se prý chová nekřesťansky

ČTK / 15. 4. 2022 0:40

Kyperský arcibiskup odsoudil invazi na Ukrajinu, Putin se prý chová nekřesťansky Hlava kyperské pravoslavné církve, arcibiskup Chrysostomos II., kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu a chování ruského prezidenta Vladimira Putina označil na "nekřesťanské". Arcibiskup rovněž vyjádřil pochybnosti o tom, že Putin je duševně zdráv.

Ze světa

Od ledna se v Portugalsku přihlásilo 290 údajných obětí obtěžování v církvi

ČTK / 15. 4. 2022 0:29

Od ledna se v Portugalsku přihlásilo 290 údajných obětí obtěžování v církvi Portugalské komisi, která zkoumá případy sexuálního obtěžování v katolické církvi, se během prvních třech měsíců působení přihlásilo 290 údajných obětí, které byly v době činů nezletilé. Jedná se o případy od roku 1950 do současnosti. Podle členů komise, která má fungovat jeden rok, je však tento počet jen pomyslnou špičku ledovce.

Ze světa

Ambasador Ukrajiny nechce, aby kříž na Velký pátek v Římě nesli Ukrajinci s Rusy

ČTK / 13. 4. 2022 9:30

Ambasador Ukrajiny nechce, aby kříž na Velký pátek v Římě nesli Ukrajinci s Rusy Ukrajinský velvyslanec ve Vatikánu v úterý protestoval proti tomu, aby při obřadu křížové cesty na Velký pátek u římského Kolosea nesly kříž společně ukrajinská a ruská rodina. Vatikán v pondělí v podrobnostech k tomuto procesí uvedl, že obě rodiny požádají Boha o usmíření mezi jejich národy.

Domácí zpravodajství

Květnou nedělí začíná velikonoční pašijový týden

ČTK, red. / 10. 4. 2022 18:32

Květnou nedělí začíná velikonoční pašijový týden Dnes je Květná neděle, křesťanům končí čtyřicetidenní postní období a začíná pašijový týden, který končí Velikonocemi. Věřící si dnes připomínají Kristův vjezd do Jeruzaléma a poslední týden jeho života. Při bohoslužbách se předčítá zpráva o umučení Ježíše Krista, tedy pašije, a v katolických kostelích se světí kočičky a jiné zelené větvičky symbolizující palmové ratolesti, kterými byl vítán v Jeruzalémě.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)