Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež se na Velký pátek modlil před téměř prázdným Svatopetrským náměstím

Ze světa

Papež se na Velký pátek modlil před téměř prázdným Svatopetrským náměstím

ČTK, vaticannews / 3. 4. 2021 10:43

Papež František se na Velký pátek večer zúčastnil velkopátečních obřadů křížové cesty. Kvůli koronavirové pandemii byla připomínka utrpění a umírání Ježíše Krista na kříži opět přeložena z obvyklého místa konání, kterým bývá římské Koloseum, na téměř prázdné Svatopetrské náměstí. Důležitou roli měly děti, které u 14 zastavení křížové cesty četly texty tlumočící jejich obavy a sny. František jim odpovídal modlitbami.

Domácí zpravodajství

Zemřeli faráři evangelické církve–Samuel Hejzlar, emeritní člen synodní rady Trusina a kurátor Černý

e-cirkev.cz, red. / 2. 4. 2021 23:31

Zemřeli faráři evangelické církve–Samuel Hejzlar, emeritní člen synodní rady Trusina a kurátor Černý Ve čtvrtek 1. dubna zemřel evangelický farář Jan Trusina , někdejší senior horáckého seniorátu a v letech 1988–1997 člen Synodní rady Českobratrské církve evangelické. V předvelikonočním týdnu v neděli 28. března zemřel po těžké nemoci i další evangelický farář Samuel Hejzlar ml., který působil dvacet let ve sboru na Dobříši.

Domácí zpravodajství

Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

ČTK / 2. 4. 2021 1:13

Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro věřící připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady v kostelech, stejně jako loňské jsou ale i letošní Velikonoce ovlivněné pandemií koronaviru.

Domácí zpravodajství

Kvůli pandemii se loni konalo o čtvrtinu méně křtů než obvykle

ČTK / 29. 3. 2021 22:56

Kvůli pandemii se loni konalo o čtvrtinu méně křtů než obvykle V důsledku opatření proti šíření koronaviru se loni uskutečnilo i méně křtů než obvykle. V katolické církvi jich bylo 14.600, což je o čtvrtinu méně, než je dlouhodobý průměr. Nejvíce ubylo křtů malých dětí. Namísto tradiční doby křtu na Velikonoce mnozí loni na přijetí do církve čekali až do června. Téměř celý rok pak nebylo možné pořádat bohoslužby v obvyklém rozsahu.

Ze světa

Vatikán potrestal dva polské arcibiskupy v kauze zneužívání dětí duchovními

ČTK / 29. 3. 2021 22:50

Vatikán potrestal dva polské arcibiskupy v kauze zneužívání dětí duchovními Papež potrestal dva polské arcibiskupy, kteří v minulosti zamlčovali případy sexuálního zneužívání dětí duchovními a pachatele kryli. Oznámila to dnes polská média s odvoláním na diplomatické zastoupení Vatikánu. Arcibiskupové Slawoj Leszek Glódž a Edward Janiak mají zakázáno účastnit se jakýchkoliv veřejných církevních obřadů ve svých arcidiecézích, gdaňské a kališské, ze kterých se nesmějí přestěhovat.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)