Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Židé v Praze zahájili chanuku, vrchní rabín zapálil svíci

Domácí zpravodajství

Židé v Praze zahájili chanuku, vrchní rabín zapálil svíci

ČTK / 10. 12. 2020 23:05

Zhruba tři desítky lidí dnes dorazily k pražskému nádraží Bubny na zahájení osmidenního židovského svátku chanuka - svátku světel. První chanukovou svíci tam dnes zapálil vrchní pražský rabín David Peter. Několik lidí také stálo za páskou, která obehnala místo setkání poblíž Památníku ticha. 

Ze světa

V Bavorsku se vyslovili pro zachování protižidovských reliéfů. Mají varovat před antisemitismem

ČTK / 9. 12. 2020 23:23

V Bavorsku se vyslovili pro zachování protižidovských reliéfů. Mají varovat před antisemitismem Protižidovské reliéfy na bavorských památkách by měly zůstat na svém místě, jejich historie by měla být ale jasně a viditelně vysvětlená. Shodli se na tom zástupci bavorských úřadů, židovské komunity a křesťanských církví. Kontroverzní jsou hlavně reliéfy známé jako Judensau, tedy Židova či židovská svině.

Ze světa

Papež se za rozbřesku nečekaně pomodlil v centru Říma u mariánského sloupu

ČTK / 9. 12. 2020 23:11

Papež se za rozbřesku nečekaně pomodlil v centru Říma u mariánského sloupu Papež František v úterý nečekaně dorazil na tradiční modlitbu k mariánskému sloupu poblíž Španělských schodů v centru Říma, kam hlava katolické církve každý rok přináší květiny v den, kdy si věřící připomínají Neposkvrněné početí Panny Marie. Vatikán původně papežovu účast kvůli pandemii koronaviru odřekl, František ale nakonec ke sloupu dorazil bez ohlášení za rozbřesku, aby minimalizoval setkání s dalšími lidmi.

Ze světa

Před 50 lety poklekl německý kancléř Brandt ve varšavském ghettu

ČTK / 7. 12. 2020 16:15

Před 50 lety poklekl německý kancléř Brandt ve varšavském ghettu Před 50 lety, 7. prosince 1970, tehdejší západoněmecký premiér Willy Brandt symbolicky poklekl před památníkem povstání ve varšavském ghettu. Toto nečekané gesto, které Poláci dodnes oceňují, se stalo symbolem snahy tehdejší západoněmecké vlády o snížení napětí ve vztazích se zeměmi sovětského bloku včetně Československa.

Domácí zpravodajství

Stav arcibiskupa Graubnera se po týdnu hospitalizace pomalu zlepšuje

ČTK / 7. 12. 2020 16:03

Stav arcibiskupa Graubnera se po týdnu hospitalizace pomalu zlepšuje Stav olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera pozitivně testovaného na covid-19 se po týdnu hospitalizace pomalu zlepšuje. Arcibiskup byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci minulý víkend kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Zůstává na ARO a dostává podpůrnou léčbu kyslíkem. Jeho stav se ovšem pomalu zlepšuje a s okolím komunikuje. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)