Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Soud v Rusku uznal náboženské důvody pro odmítnutí bojovat na Ukrajině

Ze světa

Soud v Rusku uznal náboženské důvody pro odmítnutí bojovat na Ukrajině

ČTK / 18. 3. 2023 12:02

Oblastní soud pro ruskou Leningradskou oblast ve čtvrtek potvrdil, že muž, který byl odvedený do války na Ukrajině, má kvůli náboženskému přesvědčení nárok sloužit náhradní civilní službu. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o precedens, který by mohl povzbudit další odvedence snažící se vyhnout vojenské službě z důvodu víry.

Domácí zpravodajství

Arcibiskup Graubner se postavil za Jana Pavla II., spolku vadí, že se nenaslouchá obětem

Vlastní zpráva / 15. 3. 2023 23:25

Arcibiskup Graubner se postavil za Jana Pavla II., spolku vadí, že se nenaslouchá obětem Pražský arcibiskup Jan Graubner se postavil za zesnulého papeže Jana Pavla II. Obvinění, že jako krakovský arcibiskup kryl sexuální zneužívání kněžími, neberou v potaz širší souvislosti, uvedl. Zmínil možné zapojení polské komunistické tajné policie. Graubner připustil, že Jan Pavel II. se mohl dopustit chyb.

Ze světa

Celibát není nezměnitelná věc, jeho zrušení ale službu kněží neulehčí, řekl papež František

Vlastní zpráva / 15. 3. 2023 8:58

Celibát není nezměnitelná věc, jeho zrušení ale službu kněží neulehčí, řekl papež František Celoživotní dodržování celibátu u katolických kněží je pravidlo, které je možné změnit, a lze si tedy v církvi představit ženaté duchovní. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František. Zároveň ale papež poznamenal, že podle něj zrušení celibátu kněžím jejich úlohu neulehčí.

Domácí zpravodajství

Plzeňský biskup Holub: Papež František vnesl do církve nové impulzy a otevřenost

ČTK / 13. 3. 2023 23:47

Plzeňský biskup Holub: Papež František vnesl do církve nové impulzy a otevřenost Papež František vnesl podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba do katolické církve nové pohledy a impulzy, větší otevřenost církve a odpovědnost na řešení světových problémů, komunikativnost i snahu řešit palčivá témata.

Ze světa

Nikaragua navrhla Vatikánu přerušení diplomatických vztahů

ČTK / 13. 3. 2023 23:42

Nikaragua navrhla Vatikánu přerušení diplomatických vztahů Nikaragua navrhla Vatikánu přerušení diplomatických vztahů. Nikaragujský prezident Daniel Ortega rovněž nařídil uzavření vatikánského velvyslanectví v Managui a nikaragujského velvyslanectví při Vatikánu v Římě. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)