Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Putin zavítal na posvátnou horu Athos, kde žijí i ruští mniši

Ze světa

Putin zavítal na posvátnou horu Athos, kde žijí i ruští mniši

ČTK / 29. 5. 2016 13:19

Ruský prezident Vladimir Putin včera přicestoval na posvátnou horu Athos na severu Řecka, aby zde navštívil autonomní mnišskou republiku. K cestě využil letadlo, auto a na posledním úseku loď. Putinova pouť na Athos podle ruských médií souvisí s oslavami tisícileté přítomnosti ruských mnichů v tomto jedinečném pravoslavném společenství.

Domácí zpravodajství

Před 600 lety byl upálen teolog Jeroným Pražský

ČTK / 29. 5. 2016 13:08

Před 600 lety byl upálen teolog Jeroným Pražský Teolog Jeroným Pražský byl významným učencem své doby a mistrem čtyř prestižních evropských univerzit. Byl přítelem Jana Husa a šiřitelem jeho myšlenek i názorů anglického církevního reformátora Jana Viklefa (též John Wyclif). Jeho osud se naplnil 30. května 1416 v jihoněmecké Kostnici, kam přijel na církevní koncil podpořit Jana Husa a kde byl po 340 dnech věznění za své názory upálen.

Ze světa

Muslimové chtějí z chrámu Hagia Sofia udělat mešitu

ČTK / 28. 5. 2016 17:47

Muslimové chtějí z chrámu Hagia Sofia udělat mešitu Několik tisíc muslimů z různých částí Turecka se dnes ráno shromáždilo před istanbulským chrámem Boží Moudrosti (Hagia Sofia) a požadovalo, aby se z této kulturní památky stala mešita. Původně byzantský chrám byl mešitou do třicátých let 20. století, kdy z něj tehdejší vůdce Mustafa Kemal Atatürk udělal muzeum.

Domácí zpravodajství

Festival připomene Jeronýma Pražského, Husova souputníka

ČTK / 28. 5. 2016 14:52

Festival připomene Jeronýma Pražského, Husova souputníka Bohoslužbou pod širým nebem začne dnes na Střeleckém ostrově festival k poctě Jeronýma Pražského. Pořádá ho Českobratrská církev evangelická, která si letos připomíná, že rok po upálení Jana Husa na kostnickém koncilu zemřel stejně mučednickou smrtí také jeho mladší kolega a přítel Jeroným Pražský.

Domácí zpravodajství

Katoličtí věřící si připomněli slavnost Těla a krve Páně

Vlastní zpráva / 28. 5. 2016 21:06

Katoličtí věřící si připomněli slavnost Těla a krve Páně Ve čtvrtek 26. května si katolická církev připomínala slavnost Těla a krve Páně, tzv. Boží tělo. V různých částech republiky se konaly slavnostní bohoslužby spojené s eucharistickými průvody.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)