Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Národní galerie zatím o vydání děl církvím nerozhodla, půlroční lhůta se tak po dohodě prodlouží

Domácí zpravodajství

Národní galerie zatím o vydání děl církvím nerozhodla, půlroční lhůta se tak po dohodě prodlouží

ČTK / 7. 11. 2013 8:03

Národní galerie (NG) v Praze zatím nerozhodla, zda vydá umělecká díla, o něž požádaly církve na základě zákona o majetkovém vyrovnání. Půlroční lhůta na rozhodnutí uplyne 9. listopadu pro žádosti o Vyšebrodský oltář, obrazy Petra Paula Rubense a část takzvaného Puchnerova oltáře. "Lhůta šesti měsíců bohužel nebyla v tomto případě dostatečná pro posouzení nároku," řekl dnes ČTK Vít Vlnas pověřený vedením NG. S církevními představiteli se Národní galerie dohodla na prodloužení lhůty. 

Kultura

Výstava fotografií zahájí 670. výročí Svatovítské katedrály

ČTK / 6. 11. 2013 14:08

Výstava fotografií zahájí 670. výročí Svatovítské katedrály Výstava fotografií Katedrála a živé setkání zahájí od letošního 7. prosince do 12. ledna příštího roku 670. výročí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Expozice v Mladotově domě na Pražském hradě, na kterou bude vstup zdarma, naváže na výstavu, která se zde konala v loňském roce. Novináře o tom dnes informoval iniciátor projektu Člověk a víra a a fotograf Roman Albrecht. 

Ze světa

V kanadské provincii Québec plánují zakázat státním zaměstnancům "nápadné" náboženské symboly

Radiovaticana.cz / 6. 11. 2013 13:58

V kanadské provincii Québec plánují zakázat státním zaměstnancům Regionální vláda v kanadské provincii Québec chystá zákon, který by státním zaměstnancům nepovoloval používání tzv. „nápadných“ náboženských symbolů na pracovišti. Návrh zákona by postihl zejména katolickou, ale např. i anglikánskou církev, které k provozu svých institucí (zejména nemocnic, škol a školek) čerpají finance ze státní podpory, píše Radiovaticana.cz.

Ze světa

Na apoštolskou nunciaturu v Damašku dopadl minometný granát, událost se obešla bez zranění

Radiovaticana.cz / 6. 11. 2013 13:43

Na apoštolskou nunciaturu v Damašku dopadl minometný granát, událost se obešla bez zranění Budovu apoštolské nunciatury v centrální damašské čtvrti Malki včera brzy ráno zasáhl minometný granát. Nikdo nebyl zraněn a vznikly jen nevelké materiální škody. Vatikánský rozhlas o tom telefonicky informoval apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Mario Zenari.

Domácí zpravodajství

Vyšla nová ilustrovaná Bible připomínající výročí příchodu věrozvěstů

ČTK / 6. 11. 2013 13:34

Vyšla nová ilustrovaná Bible připomínající výročí příchodu věrozvěstů Nové vydání Bible s více než stovkou ilustrací současných českých a slovenských výtvarníků vychází u příležitosti letošního cyrilometodějského výročí. Jedenáct autorů ukazuje různé umělecké pohledy a přístupy a osobité uchopení biblických témat. Rozměrnou publikaci, která vychází v české a slovenské verzi, vydává Euromedia Group. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)