Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Lednové ekumenické týdny modliteb jsou zaměřeny na tříkrálový příběh a slavení Šabatu

Domácí zpravodajství

Lednové ekumenické týdny modliteb jsou zaměřeny na tříkrálový příběh a slavení Šabatu

Vlastní zpráva / 7. 1. 2022 17:02

Temátem prvního letošního ekumenického týdne, tzv. Aliančního týdne modliteb od 9. do 16. ledna je v letošním roce Šabat. V druhém ekumenickém týdnu od 18. do 25. ledna se věřící zaměří na verš „Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit“ (Mt 2,2).

Ze světa

Papež František v minulém roce nejmenoval žádného kardinála

Getsemany.cz / 7. 1. 2022 10:55

Papež František v minulém roce nejmenoval žádného kardinála Poprvé od roku 2014 nesvolal papež František během roku 2021 konsistoř kardinálů a nedošlo ke jmenování nových kardinálů, uvádí ve svém lednovém čísle časopis Getsemany. Dosud papež František (od 2013) během necelých 9 let pontifikátu v rámci 7 konsistoří jmenoval 101 nových kardinálů.

Ze světa

Papež kritizoval lidi, kteří si místo dětí pořizují domácí mazlíčky

ČTK, red. / 7. 1. 2022 10:46

Papež kritizoval lidi, kteří si místo dětí pořizují domácí mazlíčky Papež František kritizoval lidi, kteří místo dětí mají domácí mazlíčky. Podle něj současným společnostem chybí dostatek citu pro otcovství a mateřství. Současně podpořil mírnější pravidla pro adopce. O úpravu pravidel adopce se v mnohých zemích snaží také sdružení LGBT lidí. K osvojení dětí ze strany stejnopohlavních párů se ale katolická církve nestaví příliš vstřícně. 

Domácí zpravodajství

Katolická teologická fakulta je aktuálně bez proděkanů. Staronový děkan bude jmenován k 1. únoru

Vlastní zpráva / 6. 1. 2022 23:04

Katolická teologická fakulta je aktuálně bez proděkanů. Staronový děkan bude jmenován k 1. únoru 20. října minulého roku obhájil funkci děkana Katolické teologické fakulty (KTF) Univerzity Karlovy profesor Vojtěch Novotný. Hned během listopadu se potom rozhodlo předčasně rezignovat všech 5 dosavadních proděkanů fakulty. Děkan Novotný chce jejich nástupce jmenovat až poté, co bude uveden do nového funkčního období. K tomu by mělo dojít na začátku února. V současné době tak bude KTF fungovat bez proděkanů.

Ze světa

Příští novoroční setkání komunity Taizé bude hostit německý Rostock

vaticannews / 5. 1. 2022 17:44

Příští novoroční setkání komunity Taizé bude hostit německý Rostock Večerní modlitbou vysílanou na platoformě Youtube se o silvestrovském večeru zakončilo čtyřdenní evropské setkání mládeže, které probíhalo převážně digitálně v Taizé a v Turíně. Minulý čtvrtek bylo rovněž oznámeno, že příští pouť důvěry na zemi ve stylu Taizé se uskuteční v Rostocku na přelomu příštího roku.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)