Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
V Rumunsku byl vysvěcen nejmladší biskup katolické církve

Ze světa

V Rumunsku byl vysvěcen nejmladší biskup katolické církve

KAP/Ravat / 6. 7. 2020 17:34

 V neděli 21. června 2020 přijal biskupské svěcení v rumunské Blaji Cristian Dumitru Crişan, pomocný biskup archieparchie rumunské řeckokatolické církve Făgăraş a Alba Iulia. V lednu byl zvolený synodem církve a volbu potvrdil papež František.

Ze světa

Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb

KAP/KNA/Ravat / 6. 7. 2020 17:20

Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb Materiály pro Týden modliteb za jednotu křesťanů, který se bude konat ve dnech 18. – 25. ledna 2021, připravily členky ekumenické komunity ve švýcarském Grandchamp. Motto týdne je inspirováno pasáží z Janova evangelia: „Zůstaňte v mé lásce a ponesete hojné ovoce“ (srov. J 15, 5–9).

Domácí zpravodajství

Česko si připomíná upálení Jana Husa

ČTK / 6. 7. 2020 10:56

Česko si připomíná upálení Jana Husa Česká republika si dnes připomíná odkaz kazatele a církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 605 lety na koncilu v německé Kostnici. Lidé si mohou jeho památku připomenout na bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze, v Husově rodišti – Husinci u Prachatic nebo na Kozím Hrádku na Táborsku, kde pobýval, když nesměl kázat v Praze. 

Domácí zpravodajství

Velehradské slavnosti byly výjimečně omezené počtem návštěvníků

ČTK / 6. 7. 2020 10:31

Velehradské slavnosti byly výjimečně omezené počtem návštěvníků Letošní cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku byly výjimečné zejména kvůli nucenému omezení počtu návštěvníků kvůli epidemii koronaviru. Podle návštěvníků i pořadatelů se však podařilo zachovat ducha Dnů lidí dobré vůle, které patří k největším církevním událostem v zemi.

Ze světa

Istanbulský soud se ke změně statusu Hagie Sofie na mešitu vyjádří později

ČTK / 2. 7. 2020 21:09

Istanbulský soud se ke změně statusu Hagie Sofie na mešitu vyjádří později Turecký soud dnes začal projednávat případ, v němž jde o změnu statusu istanbulského chrámu Boží Moudrosti (Hagia Sofia). Prezident Recep Tayyip Erdogan loni navrhl, aby se z památky pocházející ze 6. století stala mešita.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)