Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Dnes si připomínáme 500. výročí  narození biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava

Domácí zpravodajství

Dnes si připomínáme 500. výročí narození biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava

ČTK / 20. 2. 2023 11:51

Biskup Jednoty bratrské, humanista a národní buditel Jan Blahoslav, který se narodil 20. února 1523, byl představitelem reformačně orientovaného humanismu a je považován za předchůdce Jana Ámose Komenského. V Jednotě bratrské působil postupně jako pedagog, historiograf, kněz, biskup, diplomat a autor příruček.

Ze světa

Papež František k postní době: Postní cesta je synodální

Vatikán News, Církev.cz / 23. 2. 2023 11:31

Papež František k postní době: Postní cesta je synodální Pozvání vydat se za Ježíšem, abychom prohloubili a přijali jeho tajemství spásy a odpoutali se od průměrnosti a marnosti – tak lze vystihnout letošní poselství k postní době, v němž papež František zdůrazňuje vztah mezi postní a synodální cestou, k níž jsme jako církev zavázáni, zakořeněni v tradici a otevřeni vůči novosti. Český překlad poselství se připravuje.

Domácí zpravodajství

Diakonie bilancuje roční práci na podporu Ukrajině a uprchlíkům v ČR

ČTK / 17. 2. 2023 16:04

Diakonie bilancuje roční práci na podporu Ukrajině a uprchlíkům v ČR Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) od počátku ruské invaze na Ukrajinu, která začala před rokem, pomohla zhruba 6000 ukrajinských uprchlíků k integraci v Česku a denně rozdává teplá jídla a další materiální pomoc v zasažených východoukrajinských městech Izjum a Kupjansk. Mnoha válečným uprchlíkům poskytla organizace také bezplatnou psychologickou podporu a zaměstnala 50 uprchlíků.

Ze světa

Z demisí papežů by se neměla stát móda, řekl František

ČTK / 17. 2. 2023 5:40

Z demisí papežů by se neměla stát móda, řekl František Z demisí papežů by se neměla stát móda, papežský úřad je doživotní. V rozhovoru, který dnes zveřejnil deník La Stampa, to řekl papež František. Potvrdil, že krátce před nástupem do funkce podepsal dopis, kde se vzdává úřadu v případě, že by ho nemohl zastávat z vážných zdravotních důvodů.

Ze světa

V Portugalsku slouží 100 kněží podezřelých ze zneužívání, tvrdí šéf komise

ČTK / 16. 2. 2023 10:17

V Portugalsku slouží 100 kněží podezřelých ze zneužívání, tvrdí šéf komise V portugalské katolické církvi slouží nejméně 100 kněží, kteří jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání. Uvedl to dnes šéf vyšetřovací komise Pedro Strecht.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)