Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Kultura

V Rumburku otevřeli expozici církevního umění Šluknovska

Rumburk.farnost.cz / 19. 9. 2013 10:38

Po dvouleté rekonstrukci vstupní budovy lorety Rumburk se 18. září slavnostně otevřela nová expozice církevního umění Šluknovska, která vznikla díky iniciativě Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk. Na programu vernisáže se objevily také dobové duchovní skladby.

Domácí zpravodajství

Zachráněný šumavský kostel dostane novou sochu světce

ČTK / 19. 9. 2013 10:30

Dvacáté výročí znovuvysvěcení a také záchrany před úplnou devastací slaví o víkendu šumavský kostelík svatého Mořice na Mouřenci u Annína na Klatovsku. Jedna z nejstarších církevních památek jihozápadních Čech za minulého režimu značně zchátrala. Před 20 lety ji zachránila sbírka německých rodáků a pomoc českého státu. Nyní díky aktivitám místních nadšenců a zástupců církve opět ožívá. V sobotu tam bude česko-německá bohoslužba a žehnání nové sochy pořízené z výtěžku letních akcí.

Domácí zpravodajství

Křesťané a Židé odsoudili rasovou a etnickou nesnášenlivost a chystají oslavu svátku Stánků míru

Vlastní zpráva / 18. 9. 2013 16:02

Křesťané a Židé odsoudili rasovou a etnickou nesnášenlivost a chystají oslavu svátku Stánků míru Společnost křesťanů a Židů (SKŽ) vydala 13. září 2013 /podle židovského kalendáře 9. tišri 5774/ prohlášení, ve kterém odsoudila projevy rasové a etnické nesnášenlivosti v Česku. Podle zástupců SkŽ tyto projevy eskalovaly v letních měsících silněji než dlouho předtím a projevují se i rasovou a etnickou nenávistí. "Přestože zdaleka nejde o jedinou skupinu obyvatel, která čelí útokům nesnášenlivosti ze strany svých spoluobčanů, jsou to v poslední době zejména Romové, na kterých se ukazuje problém vzrůstajícího extremismu české společnosti", stojí v úvodu prohlášení.

Domácí zpravodajství

Nalezený dokument má zkomplikovat restituce benediktinů na Broumovsku

Česká televize/iDnes.cz / 18. 9. 2013 12:15

Nalezený dokument má zkomplikovat restituce benediktinů na Broumovsku Benediktinům z broumovského kláštera přibyla v boji o vrácení majetku značná komplikace. Pozemkový úřad totiž získal dosud neznámé dokumenty z archivu ministerstva zemědělství. Spis uvádí, že pozemky za více než miliardu korun stát odebral ještě před únorem 1948 – a to na základě Benešových dekretů. Podle dokumentu totiž někteří broumovští  benediktini za války otevřeně spolupracovali s nacisty.

Kultura

Příběh umučeného kněze Toufara se dočkal uvedení na operní scénu

Proglas.cz / 18. 9. 2013 11:52

Příběh umučeného kněze Toufara se dočkal uvedení na operní scénu Z dobových tištěných, zvukových a obrazových dokumentů vychází komorní opera Toufar. Dnes má premiéru v pražském Divadle Kolowrat. Dílo Aleše Březiny pojednává o vyšetřování takzvaného číhošťského zázraku.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)