Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Dny proti rasismu si lidé připomenou po celém Česku. V Senátu proběhne konference

Domácí zpravodajství

Dny proti rasismu si lidé připomenou po celém Česku. V Senátu proběhne konference

Vlastní zpráva / 20. 3. 2024 11:48

Mezinárodní dny proti rasismu či Týdny proti rasismu je celosvětová akce směřující k prevenci a osvětě v otázce rasismu ve společnosti. Slaví se 21. března, ale množné číslo v oficiálním názvu akce odkazuje na širší pojetí v rámci akcí a festivalů. Zítra se pak koná tematická konference v Senátu, kde bude prezentována i dětská literární soutěž. Téma soutěže má název „Odtud potud, aneb hranice lidské důstojnosti.“

Ze světa

Základní škola v Itálii vyhlásila poprvé volno kvůli konci ramadánu

ČTK / 19. 3. 2024 15:24

Základní škola v Itálii vyhlásila poprvé volno kvůli konci ramadánu Žáci základní školy v italském městě Pioltello nedaleko Milána zůstanou 10. dubna doma. Vedení školy se totiž rozhodlo vyhlásit volno na den, kdy se slaví konec muslimského postního měsíce ramadánu. V Itálii se tak stalo poprvé, píše dnes deník Corriere della Sera. Rozhodnutí, které ostře kritizovala krajní pravice, škola odůvodnila tím, že mnoho žáků v uplynulých letech na významný muslimský svátek doma stejně zůstávalo.

Ze světa

Aktualizovaný plán světové synody o synodalitě vyvolal rozpaky

Vlastní zpráva / 17. 3. 2024 20:44

Aktualizovaný plán světové synody o synodalitě vyvolal rozpaky Papež František ve čtvrtek 14. března představil časový plán synody, jejíž druhé zasedání se koná na podzim v Římě. Má vzniknout deset studijních skupin k reformním tématům, mj. o misii v digitalizovaném světě, o vzdělávání kněží, o postavení biskupů a jejich výběru nebo o úřadech v církvi. Tématem jedné z nich je i možnost diakonátu pro ženy. O témátech se ale na rozdíl od původního plánu nemá hlasovat. To vyvolalo rozpaky.

Ze světa

Ve Francii dostalo odškodnění 489 obětí sexuálního zneužívání v církvi

ČTK / 15. 3. 2024 23:52

Ve Francii dostalo odškodnění 489 obětí sexuálního zneužívání v církvi Ke konci loňského roku dostalo ve Francii odškodné 489 obětí sexuálního zneužívání členy a spolupracovníky církve. Ve své výroční zprávě to dnes uvedl Nezávislý národní úřad pro uznání a odškodnění (INIRR), který od podzimu 2021 vyhodnocuje doručené stížnosti.

Ze světa

Osmdesát procent Francouzů si myslí, že sekularismus v jejich zemi je ohrožen

ČTK / 15. 3. 2024 23:50

Osmdesát procent Francouzů si myslí,  že sekularismus v jejich zemi je ohrožen Osmdesát procent Francouzů si myslí, že sekularismus v jejich zemi je ohrožen. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Odoxa-Backbone Consulting pro deník Le Figaro. Společnost se ve dnech 12. a 13. března dotazovala 1005 dospělých Francouzů. Složení vzorku odpovídalo francouzské společnosti.  

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)