Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Putin vrátil pravoslavné církvi mistrovskou ikonu od Andreje Rubleva

Ze světa

Putin vrátil pravoslavné církvi mistrovskou ikonu od Andreje Rubleva

ČTK, red., lkt / 19. 5. 2023 1:06

Ruský prezident Vladimir Putin pravoslavné církvi vrátil jedno z nejslavnějších ruských uměleckých děl, ikonu svaté Trojice od Andreje Rubleva, která byla posledních více než sto let v držení ruských galerií.

Ze světa

Německý soud udělil pokutu jezuitskému knězi za ekologickou blokádu

ČTK / 17. 5. 2023 9:05

Německý soud udělil pokutu jezuitskému knězi za ekologickou blokádu Německý soud udělil za blokádu silnice v Mnichově pokutu jezuitskému knězi a dvěma dalším lidem. Člen řádu, jehož je členem i papež František, se zúčastnil protestu, který vyzýval německou vládu k ráznějšímu postupu v souvislosti s globálními změnami klimatu.

Ze světa

Před osmdesáti lety bylo potlačeno povstání Židů ve varšavském ghettu

ČTK / 17. 5. 2023 9:10

Před osmdesáti lety bylo potlačeno povstání Židů ve varšavském ghettu Po okupaci Polska Německem v roce 1939 zřídili nacisté ve Varšavě židovské ghetto. V předvečer svátku Pesach, v dubnu 1943, pak nacisté zahájili poslední etapu likvidace ghetta. Narazili ale na nečekaně silný ozbrojený odpor. Povstání, které bylo potlačeno za necelý měsíc 16. května, se stalo symbolem vzdoru.

Domácí zpravodajství

Čeští metodisté se kvůli mezinárodním sporům rozhodli zahájit proces vzniku autonomní místní církve

Vlastní zpráva / 16. 5. 2023 21:02

Čeští metodisté se kvůli mezinárodním sporům rozhodli zahájit proces vzniku autonomní místní církve Ve dnech 12. – 14. května se v Praze uskutečnilo jednání nejvyššího orgánu místní metodistické církve – Výroční konference Evangelické církve metodistické v ČR. Media o jednání konference informovala kancelář Rady místní oblastí církve.

Ze světa

Rakouská starokatolická církev zvolila první biskupku

Getsemany.cz, red. / 16. 5. 2023 11:05

Rakouská starokatolická církev zvolila první biskupku Synoda starokatolické církve v Rakousku 22. dubna zvolila do čela církve poprvé ženu Marii Kubin, která 24. června přijme ve Vídni biskupské svěcení. Kubin se narodila v roce 1965, byla aktivní v římskokatolické církvi a stala se zdravotní sestrou a psychoterapeutkou. Ve Štýrském Hradci vystudovala teologii a poté obor starokatolická teologie na univerzitě v Bonnu.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 86)