Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Jidiš, jazyk evropských Židů před holokaustem, se znovu probouzí

Ze světa

Jidiš, jazyk evropských Židů před holokaustem, se znovu probouzí

ČTK / 6. 5. 2023 21:33

Jidiš, jazyk evropských Židů před holokaustem, který na konci druhé světové války prožíval klinickou smrt, se znovu probouzí. A to jak mezi ultraortodoxními Židy, jejichž jazykem zůstal, tak i mezi mladými sekulárními lidmi, kteří touží znovu objevit slova, jež jim jejich rodiče po traumatu šoa nepředali.

Ze světa

Karel III. byl korunován ve Westminsterském opatství. Po kritice změnili slib věrnosti

ČTK / 6. 5. 2023 21:26

Karel III. byl korunován ve Westminsterském opatství. Po kritice změnili slib věrnosti Britský král Karel III. byl dnes v londýnském Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Obřadu se účastnilo 2200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další miliony na obrazovkách. 

Ze světa

Nový velmistr Maltézského řádu není poprvé Evropan

Vlastní zpráva / 4. 5. 2023 9:58

Nový velmistr Maltézského řádu  není poprvé Evropan Fra' John T. Dunlap, šestašedesátiletý kanadský právník, byl ve středu 3. května zvolen 81. velmistrem Maltézského řádu. Je první neevropskou a první nearistokratickou hlavou tohoto řádu v celé jeho historii. Velmistr byl zvolen Úplnou státní radou, která se skládá z 99 voličů z 18 různých zemí.

Ze světa

Papež se ve Vatikánu setkal s metropolitou Antonijem z moskevského patriarchátu

ČTK / 4. 5. 2023 9:41

Papež se ve Vatikánu setkal s metropolitou Antonijem z moskevského patriarchátu Papež František se ve středu ve Vatikánu na závěr generální audience krátce setkal s dvojkou ruské pravoslavné církve metropolitou Antonijem, který má na moskevském patriarchátu na starosti mezinárodní vztahy.

Ze světa

Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl papež

ČTK / 2. 5. 2023 23:37

Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl papež Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl novinářům na palubě letadla papež František při návratu ze své cesty do Maďarska. Hlava katolické církve rovněž novinářům palubě letadla sdělila, že Vatikán je zapojen do "mírové mise". Žádné detaily k této věci ale papež neuvedl.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)