Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané jsou podle průzkumu nejpočetnější náboženskou skupinou

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 18. prosince 2012 1:00

New York - Křesťané tvoří nejpočetnější náboženskou komunitu ve světě následovaní muslimy, hinduisty a buddhisty. Oznámila to dnes ve Washingtonu americká výzkumná společnost Pew Research Center. Podle její studie založené na 2500 dílčích průzkumech ve víc než 230 zemích se na světě ke křesťanství hlásí 2,2 miliardy lidí.

Některé z náboženství podle výzkumu vyznává 84 procent obyvatel zeměkoule. Křesťané tvoří 32 procent, muslimové 23 procent (1,6 miliardy věřících), hinduisté 15 procent (jedna miliarda), buddhisté sedm procent (půl miliardy) a židé 0,2 procenta (14 milionů věřících). Na 400 milionů lidí vyznává některá z menších náboženství, zejména na americkém kontinentu, v Číně a v Austrálii.

Lidé bez vyznání tvoří 16 procent světové populace, je jich 1,1 miliardy. Skutečnost, že se nehlásí k oficiálním náboženstvím, podle amerických výzkumníků neznamená, že jejich život postrádá duchovní rozměr a víru. Dvě třetiny muslimů žije v soustředěných společenstvích v Indonésii, Indii a Pákistánu. Křesťané jsou rozptýlenější, zhruba stejný počet jich žije v Evropě, Latinské Americe a subsaharské Africe. Největší křesťanská společenství jsou v USA, Brazílii a Mexiku. Pokud jde o židovské náboženství, 44 procent jeho vyznavačů žije v USA, čtyři procenta v Izraeli.

Průměrný věk muslimů je podle studie 23 let a hinduistů 26 let. Obě skupiny jsou pod celosvětovým věkovým průměrem, který je 28 let. Všechny ostatní náboženské skupiny jsou starší, průměrnému křesťanovi je 30 let, věřícímu židovi 36 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)