Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťany při referendu v Egyptě zastrašovali islamisté

Archiv zpráv / juml / ČTK / 20. prosince 2012 1:00
Káhira - Kampaň zastrašování proti křesťanům na jihu Egypta zabránila většině z nich minulý týden zúčastnit se referenda o kontroverzním návrhu ústavy. Napsala to dnes agentura AP. Incidenty v provincii Asijút podle ní vyvolávají další obavy mezi křesťany ohledně jejich budoucnosti v zemi, kde sílí moc konzervativních muslimů. Druhé kolo referenda o ústavě, kterou navrhli islamisté a s níž křesťané nesouhlasí, se má konat tuto sobotu.

Asi 50.000 islamistů za skandování "islámský, islámský, navzdory křesťanům" týden před konáním prvního kola referenda pochodovalo Asijútem, stejnojmennou metropolí této jihoegyptské provincie. V jejich čele jelo na koních několik vousatých mužů s meči, kteří podle AP vyvolávaly představu prvních muslimů dobývajících v 7. století křesťanský Egypt.

V den referenda byla prý účast křesťanských voličů minimální. V některých oblastech jich podle církevních představitelů hlasovalo jen sedm procent. Místní obyvatelé a křesťanští aktivisté tento týden AP sdělili, že na některé křesťany, kteří se k volebním urnám vypravili, létaly kameny a dotyční se museli vrátit, aniž odvolili. Na mobilní telefony a v rámci sociálních sítí prý byly rozesílány výhrůžné textové zprávy. Objevily se i zprávy o údajně záměrně dlouhých frontách a zdržování, které prý mnoho voličů odradily.

Podle ochránců lidských práv pokusy zabránit kritikům ústavy v hlasování jsou hlášeny i z jiných míst v zemi. Přestavitel skupiny Gamá al-Islámíja (Islámské seskupení), která kdysi vedla vzpouru ve prospěch islámu a nyní je na straně vlády islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ale obvinění ze zastrašování v Asijútu popřel "jako lži a pomluvy".

Asijút je domovem jedné z největších křesťanských komunit v Egyptě. Křesťané tu tvoří asi 35 procent obyvatel, zhruba třikrát víc než na celostátní úrovni. Pro novou ústavu zde hlasovaly údajně přes tři čtvrtiny voličů - víc než v ostatních devíti provincích zapojených do první kola, kde návrh podle neoficiálních čísel podpořila slabá většina voličů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)