Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francie povolila Rusku mít v Paříži velký pravoslavný chrám, zbývá jen najít vhodné místo

Archiv zpráv / MiH / ČTK / 23. prosince 2012 1:00

Paříž - Francie vyhověla žádosti Ruska povolit výstavbu velkého pravoslavného chrámu v Paříži. Podle agentury AFP to nedávno sdělil francouzský premiér Jean-Marc Ayrault svému ruskému protějšku Dmitriji Medveděvovi. Nyní se hledá vhodné místo pro umístění podobné dominantní církevní stavby.

Rusko muselo ustoupit od původního záměru postavit chrám na nábřeží Branly u Eiffelovy věže. Proti tomuto plánu se postavil především starosta francouzské metropole, podle kterého se podobný kostel nehodí na nábřeží Seiny, které je zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. "Francii záleží na tom, aby se tento projekt uskutečnil. Je ale samozřejmé, že stavět v Paříži, především v místě, které je velmi chráněné pravidly pro pamětihodnosti a architektonický ráz, je těžší než jinde," řekl podle AFP šéf francouzské vlády po jednání s Medveděvem v Paříži.

Architekti a další odborníci obou zemí nyní připravují nový projekt výstavby ruského pravoslavného chrámu v metropoli. Měli by ho předložit politikům do konce ledna 2013. Premiér Ayrault ujistil, že "vše je na dobré cestě ke vhodnému zasazení stavby do města". "Přejeme si, aby se projekt uskutečnil, protože se jedná o symbol naší spolupráce," prohlásil Medveděv. Podle něj si velká většina Pařížanů podobný kostel ve svém městě přeje. Jeho tvrzení zatím nepodpořil ani nevyvrátil nějaký místní průzkum.

Rusko podalo začátkem roku žádost o povolení postavit v Paříži kostel s tím, že prezidentovi Vladimiru Putinovi na projektu velmi záleží. Ruští architekti počítali s klasickým ortodoxním kostelem s pěticí pozlacených kopulí, z nichž nejvyšší by i s křížem čněla do výšky přes 27 metrů. Ve Francii již stojí podobný kostel v Nice na jihu země. Tamní ruská katedrála je největší budovou ruské pravoslavné církve mimo Rusko. Každý rok ji údajně navštíví 100.000 až 150.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)