Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O Půlnoční se zaplnil i dřevěný kostelík sv. Paraskivy v Blansku

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 24. prosince 2012 1:00

Blansko - Do posledního místa se zaplnil při dnešní Půlnoční mši dřevěný kostelík svaté Paraskivy v Blansku. Je v majetku Církve československé husitské a jde o jednu z mimořádných památek na Moravě. Roubená stavba z roku 1641 byla postavena v Nižném Selišti na Podkarpatské Ukrajině, za první republiky přestěhována do Brna a pak do Blanska. Pravidelně se v ní schází přibližně 80 věřících.

"Kostelík pojme sto lidí. O Půlnoční praská ve švech. Trochu je problém s tím, že je trochu hůře větratelný a občas účastníci omdlévají," řekla dnes ČTK kazatelka Helena Ladičová. Církev československá husitská patří na jihu Moravy k těm menším. Převládají chrámy a kostely římskokatolické církve, které jsou o vánočních svátcích přeplněné. Zejména její menší objekty na venkově jsou při Půlnočních mších zaplněny tak, že se mnozí zájemci o účast na nich dovnitř ani nedostanou.

Chloubou blanenského kostelíku je její ikonostas. Jeho dolní řada, tvořená 26 vyobrazeními světců, byla zrestaurována za asi 300.000 korun v roce 2008. Horní část, zachycující 12 apoštolů, byla obnovena letos za 400.000 korun. Jde o malby na dřevě. Bylo nutné je obnovit a zacelit praskliny vytvořené ve dřevě.

Dřevěný kostelík přestal být v Nižném Selišti využívaný za první republiky, kdy jej nahradila zděná stavba. Byl rozložen a převezen na výstavu o soudobé kultuře v Českolovensku, kde nakonec prezentován nebyl. Až v roce 1936 si kostelík koupila církev a převezla jej do Blanska, kde byl složen. Celkem bylo za první republiky přivezeno z Podkarpatské Ukrajiny do Čech a na Moravu šest takovýchto staveb. Všechny stojí, a to třeba v Dobříkově u Vysokého Mýta či v Nové Pace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)