Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

K betlémské bazilice Narození Páně dnes dorazily stovky křesťanů

Archiv zpráv / MiH / ČTK / 25. prosince 2012 1:00

Betlém - V dlouhé frontě a za vyzvánění zvonů dnes stáli v prostoru betlémské baziliky Narození Páně křesťané, aby se dostali na místo, kde se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus. Mnozí z nich přijeli zdaleka, většina se oblékla do svátečního k uctění Vánoc, o nichž se Kristovo narození oslavuje.

Bazilika stojí nad jeskyní, představovanou jako místo Kristova narození. Prostorem osvětleným pouze svícemi zněly modlitby početných návštěvníků. Lidé čekali navzdory větru a studenému počasí také venku. Duncan Hardock pochází z Virginie a do Betléma dorazil z Gruzie, kde působí jako učitel angličtiny. Jako mnoho jiných musel podle agentury AP projít kontrolním stanovištěm v betonovém zátarasu, jímž Izrael pro zabezpečení nedalekých židovských osad obehnal téměř celý Betlém. Pak se dostal až na náměstí Jesliček, kde bazilika stojí. "Viděl jsem ve velmi krátké doba obě strany Betléma. Když jsme prošli bariérou, spatřili jsme osamocenou a uzavřenou tvář města. Jakmile jsme dorazili do centra, bylo to, jako bychom vpadli doprostřed oslav," řekl. Jeho přítelkyni Jennifer Gemmellové atmosféra připomínala náladu na newyorském Times Square při novoročních oslavách.

V bazilice se dnes konala bohoslužba, ale protože všichni návštěvníci se dovnitř nevešli, byl obřad tlampači přenášen i na náměstí pro stovky lidí stojících venku. Na náměstí bylo vidět tradiční výjevy - turisty pózující u baziliky pro fotografy, prodavače nabízející kříže a betlémy vyřezané ze dřeva olivovníků nebo také pečené kaštany, čaj a kukuřici. Palestinské úřady odhadují, že dnes do Betléma přijelo až 10.000 návštěvníků. Na Štědrý den zavítalo k bazilice 15.000 lidí, což je o pětinu více než loni. Přibylo nejen cizinců, ale také křesťanů z Izraele. Martin Wzork přijel s manželkou a dcerou k Krakova. "Moje žena je věřící, pro ni je to velmi důležitá cesta. Já to považuji za zajímavé, jelikož je to historické a slavné místo," řekl Wzork, který se sám ke komunitě věřících nepočítá./p>

Náměstí Jesliček bylo pro vánoční oslavy hojně nazdobeno a nasvíceno, stojí na něm sedmnáctimetrová jedle. Palestinci vítají návštěvníky sebevědomě, jelikož letos Palestina v OSN získala status státu, byť nečlenského. Bazilika byla navíc zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO. Půlnoční liturgie se konala v kostele svaté Kateřiny, přiléhajícímu k bazilice. Celebroval ji latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval a mezi tisíci příchozími byl i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Tval vyzval ke smíření Palestinců s Izraelci a modlil se za občany blízkovýchodních zemí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)